EPA

Šire gradsko područje Sidneja neće izaći iz zaključavanja iduće subote, 17. jula, kada bi trebalo da istekne dodatnih nedelju dana “lokdauna” koji je zbog povećanja broja slučajeva kovida uvela Vlada Novog Južnog Velsa.

Po svemu sudeći, najveći grad na kontinentu ostaće u izolaciji do kraja avgusta, glasi zabrinjavajuće predviđanje nekih od vodećih australijskih stručnjaka iz oblasti epidemiologije?!

Savetnica Svetske zdravstvene organizacije (SZO), profesorka Meri-Luiz Meklos izjavila je za Kanal 9 da će biti potrebno “najmanje mesec dana da se brojevi novih dnevnih slučajeva zaraze značajno smanje i da dođe do prestanka prenišenja virusa unutar lokalnih zajednica.

– Prema mojoj projekciji, mesec dana je minimum da se broj slučajeva smanji. Predviđam da ćemo smanjivanje prenošenja zaraze početi da vidimo za neke tri sedmice, a posle toga će biti potrebno još dve nedelje da budemo sigurni da smo izašli na pravi put.

Dakle, najmanje tri nedelje striktnih i rogoroznih restrikcija, a onda još najmanje 14 dana nešto blažih mera – prognozira profesorka Meklos.

Posle 44 slučaja u petak i 50 novozaraženih u subotu na području Sidneja, Meklos kaže da se jasno vidi koliko je važno pravovremeno i brzo zatvoriti grad kada dođe do izbijanja novog lanca zaraze. Ona je potrebu za “lokdaunom” naročito opravdala činjenicom da su prenosioci zaraze uglavnom mlađi odrasli ljudi, odnosno populacija između 20 i 39 godina.

– Osobe ove životne dobi su potvrđeno oni koji se najčešće zaraze virusom, a zatim ga prenose dalje unutar zajednice jer se najviše kreću. Zato je jako važno što pre zatvoriti grad kada dođe do izbijanja žarišta, kako posle ne biste morali da dodatno pooštravate mere.

Profesorka Meklos je govoreći za Kanal 9 otkrila i svoj pogled na naredne korake u okviru programa vakcinacije.

– Zbog ovoga o čemu sam govorila, smatram da fokus vakcinacije Fajzerovim vakcinama treba pre svega usmeriti na tu grupu ljudi. Znam da se ovo neće dopasti starijima, ali oni sada nisu u većem riziku. Zato prvo treba vakcinisati starosnu grupu od 20 do 39 godina, koja čini oko 29 odsto ukupne populacije Australije, a zatim preći na one preko 40 – predlaže Meri-Luiz Meklos.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here