EPA/Darek Delmanowicz
Peter Sijarto

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da je, odbijanjem da pomogne u finansiranju proširenja kapaciteta regionalne energetske infrastrukture, Evropska unija “izgubila sva prava da govori Mađarskoj gde da kupuje prirodni gas”.

– Uspeh projekta povećanja isporuka azerbejdžanskog gasa na milijardu kubnih metara godišnje zavisi od finansiranja EU, jer energetska infrastruktura jugoistočne Evrope trenutno nema kapacitet da zadovolji potražnju za diversifikacijom energije u regionu –  rekao je Peter Sijarto na zajedničkoj konferenciji za novinare u Budimpešti sa azerbejdžanskim kolegom Džejhunom Bajramovim.

On je naveo da je Azerbejdžan započeo isporuku tečnog naftnog gasa (TNG) Mađarskoj u okviru ugovora o kupovini 100 miliona kubnih metara gasa i skladištenju dodatnih 50 miliona kubnih metara, prenosi MTI.

– Diversifikacija energije je ključna za energetsku bezbednost Mađarske, a Azerbejdžan je ‘izvodljiva alternativa’ za Evropu kao i za Mađarsku – dodao je mađarski ministar.

Sijarto je rekao da su azerbejdžansko-mađarski odnosi ključni za ekonomski rast, napominjući da je u prvoj polovini ove godine trgovinska razmena dve zemlje bila dvostruko veća nego 2022. godine, podstaknuta izvozom farmaceutskih proizvoda i uvozom energije.

Sijarto je takođe pozdravio prisustvo mađarskih kompanija u obnovi Nagorno-Karabaha posle tamošnjeg rata, što je, kako je naveo, poslovna prilika koja se kreće na desetine miliona dolara.

– Kada smo počeli da gradimo odnose sa Azerbejdžanom 2010-2011, u Evropi su nas gledali s prezirom, tako da je zabavno posmatrati zapadnoevropske lidere kako se sada bore za priliku da se slikaju sa predsednikom (Ilhamom) Alijevim u Bakuu – istakao je.

– Nismo prijatelji samo zato što se ispostavilo da imate prirodni gas – rekao je Sijarto Bajramovu.

Odgovarajući na pitanje novinara, Sijarto je ocenio da je predsednica EK Ursula fon der Lajen “veoma loš izbor za Evropu”.

– Za vreme njenog mandata, EU je izgubila poziciju druge najveće ekonomije u odnosu na Kinu i nastavlja da prekida veze saradnje između Istoka i Zapada. Takođe, EK teško diskriminiše Mađarsku i Poljsku – ocenio je mađarski ministar.

Što se tiče članstva Ukrajine u EU, Sijarto je rekao da Mađarska to neće podržati dok Ukrajina “gazi prava manjina” jer je, kako je istakao, zaštita takvih prava je osnovna vrednost EU.

– Izgleda da Kijev nerado to čini, uprkos izjavama o suprotnom – zaključio je mađarski ministar.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here