Simiću plaketa, “Vestima” zahvalnica

0

Ljubiša Simić, Gordana Miler, Snežana Kremić Gmehling i Drenka Došen
 

Svečanost je otvorio predsednik UP Sedmica, Ljubiša Simić, a pozdravnu reč je održao Živorad Petrović, vicekonzul Generalnog konzulata Republike Srbije u Frankfurtu.

 

Promocija

U okviru Oktobarskih susreta UP Sedmica u subotu na štandu Republike Srbije, na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu održana je promocija knjiga pisaca dijaspore.
Pored knjige za decu "O ljubavi sa ljubavlju" Svetlane Matić i Aleksandra Čotrića, predstavljena je knjiga priča "Jelisavetin lakat" Novice Sovrlića, zatim, knjiga "Lavirint života", Dese Burazor-Aslanidu, prva knjiga Zlate Ikanović ljubavna poezija "Zvukom violine", zbornik radova pisaca dijaspore na srpskom i nemačkom jeziku "Moja domovina, tvoja domovina" koju je priredila Dragica Šreder a dr Aleksandar Milošević je predstavio svoje dve knjige, na nemačkom jeziku "Lavendel" i na španskom jeziku "Šta bi rekao Če".

U programu su učestvovali, između ostalih, Novica Sovrlić, književnik iz Kosovske Mitrovice i predsednik Književnog društva Kosova i Metohije, zatim, Aleksandar Čotrić, aforističar i predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, Svetlana Matić, književnica iz Beča, dr Aleksandar Milošević, pesnik iz Stokholma, Dragica Šreder, književnica i prevodilac iz Hildena, kao i brojni pisci Udruženja srpskih pisaca Švajcarske i pisci iz Minhena, Štutgarta i drugih delova Nemačke, dok je muzički deo pripao mladom violisti Aleksandru Vladisavljeviću iz Franfurta.

Ovakve svečanosti su prava prilika da se osvrne na period između dva susreta i dodele nagrade svima koji su svoj trud uložili u cilju napretka srpske književnosti i kulture.

Odbor za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Republike Srbije dodelio je predsedniku UP Sedmica, Ljubiši Simiću, Plaketu za pregalaštvo na polju kulture i umetnosti i rad na zbližavanju matice i i srpske dijaspore. Plaketu je uručio Aleksandar Čortić, predsednik odbora.

A Veće časti Udruženja pisaca Sedmica je predsedniku UP Sedmica, Ljubiši Simiću i direktoru Nida Verlaga, izdavaču dnevnog lista "Vesti", Aleksandru Vidakoviću dodelilo Zahvalnicu za nesebično ktitorstvo i dugogodišnji doprinos očuvanju i promociju srpske kulture u rasejanju. Zahvalnice je uručila Ljubica Stevanović, predsednica Veća časti. Program je vodio Aleksandar Saša Jovanović.

 

Novi članovi

Udruženje pisaca Sedmica je u proteklom periodu postala bogatija za pet novih članova.
To su, Gordana Miler iz Vajblingena, Snežana Kremić-Gmehling iz Minhena, Drenka Došen iz Remšajda, Marijana Borković iz Barajeva i Safeta Osičić iz Herlena.

U okviru Oktobarskih susreta pisaca dijaspore Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta u petak je održana promocija knjige za decu "O ljubavi sa ljubavlju". Knjiga je sastavljena od aforizama za decu pisca Aleksandra Čotrića iz Beograda i iskaza dece koja je sakupila nastavnica i pesnikinja Svetlana Matić iz Beča od svojih učenika.

Promociju knjige otvorio je Ljubiša Simić, predsednik Sedmice, a goste je pozdravila generalni konzul republike Srbije u Frankfurtu, Aleksandra Đorđević. Ona je autorima i Udruženju pisaca Sedmica poželela uspeh u daljem radu.

O knjizi su govorili, recenzent Vitomir Teofilović i direktor izdavačke kuće Pčelica Goran Marković u kojoj je knjiga objavljena.

Neke od interesantnih detalja iz knjige, brojnoj publici, preneli su autori a utisak je bio da je knjiga podjednako zanimljiva i za odrasle.

– Knjiga je namenjena deci osnovnog školskog uzrasta i sadrži formu viceva, poslovica i izreka ili kako bi današnja deca rekla, SMS poruka. Radi se o kratkim rečenicama koje sadrže humor i mislim da će biti lepo prihvaćena kod dece – rekao je koautor knjige Aleksandar Čotrić.

Zajednička knjiga "O ljubavlju sa ljubavlju" sadrži oko 250 iskaza dece na temu ljubavi koji pohađaju škole na maternjem jeziku u Beču i isto toliko aforizama. Knjiga sadrži i 20 ilustracija koje je uradio Novosađanin Mladen Oljača.

Knjiga je nedavno predstavljena u srpskoj školi "Nikola Tesla" u Budimpešti, a ovo je druga promocija u dijaspori. Knjigu će predstaviti i u Beču, krajem meseca, u organizaciji Srpskog kulturnog prosvetnog društva Prosveta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here