Sindikati podneli prijavu protiv Vulina

0

Aleksandar Vulin tužen zbog donošenja Zakona o radu
 

U prijavi, koja je dostavljena i medijima, navodi se da Vulin, kao predsednik Radne grupe za pripremu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, nije omogućio tom telu da utvrdi nacrt zakona, već ga je sam utvrdio.

 

"Time je Vulin doveo u zabludu javnost o stavovima sindikata na tekst Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, odnosno onemogućio sindikate da upoznaju javnost sa lošim rešenjima, koji će imati za posledicu, smanjivanje stečenih prava zaposlenih", piše u saopštenju.

 

Istaknuto je da je Vulin "prekoračio granice svog ovlašćenja, nevršenjem svoje dužnosti".

 

Po prijavi sindikata, Vulin je, pre dostavljanja predloga Vladi, pored toga što je sam utvrdio Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, sam izvršio izmenu i dopunu članova tada važećeg Zakona o radu, koji nisu bili tema rasprave Radne grupe.

 

Dodaje se i da je Vulin onemogućio javnu raspravu o izmenama Zakona o radu i Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, što je bio dužan da omogući kao resorni ministar, jer se, kako je navedeno, radilo o izmenama i dopunama kojima se bitno menjaju rešenja iz postojećih zakona.

 

U prijavi sindikata su naveli i da je Vulin zloupotrebio službeni položaj i prilikom dostavljanja Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Vladi Srbije, jer nije formirao radnu grupu, nije omogućio socijalnim partnerima davanje mišljenja, predloga, primedbi i sugestija.

 

Sindikati su u prijavi naveli i da Vulin nije ni konačan tekst Nacrta tog zakona uputio na mišljenje Socijalno-ekonomskom savetu, već ga je direktno dao u proceduru na usvajanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here