Sindikati ”Sloga” traže reprezentativnost

0

Predstavnici "Sloge" najavili su da će u suprotnom organizovati štrajk glađu ispred tog ministarstva, sve dok ministar Ljajić ne bude podneo ostavku, koga su označili kao glavnog krivca za "nepostojanje socijalnog dijaloga" uoči predstojećeg otpuštanja državnih službenika.

Predsednik "Sloge" Željko Veselinović izjavio je na konferenciji za novinare da u Srbiji ne postoji nijedan reprezentativni sindikat, kao i da njihova reprezentativnost ne može da se utvrdi zato što vlast favorizuje pojedine sindikate i utiče na Odbor za utvrđivanje reprezentativnosti.

"Navodno reprezentativnim sindikatima – Savezu samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost reprezentativnost je istekla još početkom prošle godine", rekao je Veselinović.

 

On je istakao da članstvo "Sloge" broji oko 100.000 ljudi i da i pored toga nisu bili u mogućnosti da učestvuju u pregovorima sa predstavnicima Vlade Srbije o predlogu Zakona o državnim službenicima.

"Sloga" ne prihvata dogovor vlade i tih sindikata o načinu otpuštanja viška zaposlenih u državnoj administraciji i traži da u taj program uđu i 104 vladine agencije, da se hitno raspusti "nelegalni Socijalno-ekonomski savet", kao i da se utvrdi odgovornost premijera Mirka Cvetkovića, Ljajića, ministra ekonomije Mlađana Dinkića, ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milana Markovića i drugih.

’’Kada bi se utvrdilo da nijedan sindikat u Srbiji nije reprezentativan, to bi nateralo sindikate na saradnju’’, rekao je Veselinović podsetivši da Srbija još nema poseban zakon o sindikatima koji je jedan od uslova za ulazak u EU, zato što "vladi odgovaraju sindikati koji prihvataju sve što im ona ponudi".

Predstavnici "Sloge" najavili su da će predložiti usvajanje amandmana na predlog Zakona o državnim službenicima – da se zaštite oni koji su pred penzijom do pet godina staža, samohrani roditelji i oni koji su podstanari više od 25 godina.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here