Situacija se zaoštrava: Amerika poslala razarač

Vestionline, Tanjug
EPA/STRINGER

Američka vojska saopštila je da je uputila razarač “Mejson” na mesto napada na dva naftna tankera u Omanskom zalivu.

U saopštenju američke Centralne komande navodi se da Vašington nije zainteresovan da se angažuje u novom sukobu na Bliskom istoku, ali da će braniti američke interese.

Američka Centralna komanda navodi da je razarač “Mejson” na putu ka mestu napada, u kojem su oštećena dva naftna tankera u Omanskom zalivu, prenosi Rojters.

U saopštenju se ističe se i da je drugi razarač, “Bejnbridž”, i dalje u bliskom kontaktu sa oštećenim tankerom “Kokuka kurejdžes”.

Dva naftna tankera oštećena su u eksplozijama u Omanskom zalivu, nadomak obale Irana. Uzrok požara je nejasan, ali se strahuje da su izazvani napadom jer dolaze samo nekoliko nedelja nakon jedne navodne sabotaže broda u tom regionu.

Portparol norveške brodske kompanije “Frontlajn” potvrdio je u četvrtak da se naftni tanker te kompanije “Front Alter” zapalio nakon incidenta u Omanskom zalivu.
Svih 23 člana posade prebačeno je na drugi brod, dodao je portparol.

S druge strane, menadžer BSM rekao je da je tanker “Kokuka kurejdžes” oštećen u incidentu u Omanskom zalivu. Britanska agencija Rojters navodi da detalji incidenta još nisu poznati, ali da jedan od operatera sumnja da je njegov brod pogodio torpedo.

Američka vojska objavila je video snimak na kojem se, kako tvrdi, vidi kako iranska Revolucionarna garda uklanja minu koja nije eksplodirala sa jednog od dva napadnuta naftna tankera u Omanskom zalivu.

Američki državni sekretar Majk Pompeo ranije je rekao da su SAD procenile, na osnovu obaveštajnih podataka, tipa oružja koje je upotrebljeno i sofisticiranosti napada, da je Iran odgovoran za napade na tankere.

S druge strane, portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi rekao je da je Iran odgovoran za održavanje bezbednosti u Ormuskom moreuzu koji spaja Persijski i Omanski zaliv.

– Mi smo odgovorni za održavanje bezbednosti u moreuzu i mi smo spasili posadu tih napadnutih tankera u najkraćem mogućem vremenu – naveo je Musavi.

1 KOMENTAR

  1. CIA.Američani nočejo da bi iranci izvažali nafto na japonsko in ostale države ki se poserjejo na ameriško izsiljevanje irana

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime