Skandal na Centralnom savetu Srba

0

Na dnevnom redu sastanka, pored izmena statuta i podnošenja godišnjih izveštaja bio je i izbor novog predsedništva i izbor kandidata za skupštinu dijaspore Ministarstva za dijasporu Republike Srbije. Pokazalo se, bio je to maratonski, iscrpljujući posao.

 

Prof. dr Stojanka Aleksić

Odmah na početku, Katica Stanimirov, nastavnica dopunske nastave iz Bad Homburga, razborito je staloženo upozoravala da nisu bili upoznati sa informacijom da statut treba da se menja. I pored njene primedbe, posle četiri i po sata rasprave, izmene statuta su ipak, izglasane.

A onda na red dolazi izbor novog predsedništva i kandidata za Skupštinu dijaspore Ministarstva za dijasporu Republike Srbije. Tada, sa načinom glasanja, počinje prava "predstava", a u sali velika nelagoda među pojedinim učesnicima. Ispostavilo se da po statutu, za Centralni savet, nisu mogli da glasaju prisutni članovi podružnice

Lista kandidata

Mada je u sali ostalo svega petnaestak ljudi skup je nastavljen i izabrani su kandidati za Skupštinu dijaspore Republike Srbije. Tako se Milan Čobanov našao na vrhu spiska kandidata sa čak 204 glasa (!!!), iza njega je Tina Kvantero sa 183, Miodrag Kreculj dobio je 32 glasa, a četvrti kandidat Bojan Milošević 13 glasova.

Hesen, nego samo članovi klubova, udruženja i pojedinci. Očigledno je da su organizatori skupštine iz Hamburga i Berlina stigli u Frankfurt dobro pripremljeni. Oni su imali "pune džepove" potpisanih izjava navodnih članova koji su im dali punomoć da glasaju u njihovo ime. Tako je na primer jedan od organizatora glasao u svoje i u ime još najmanje desetak ljudi.
U ime članstva saveta iz pokrajine Hesen, ponovo je glasno reagovala Katica Stanimirov.

 

– Ne mogu da se pomirim sa činjenicom da su neki jednostavno izašli na ulicu, prikupili deset potpisa, tako dobili deset glasova, i tako nekoliko puta… U svemu ovome za mene ima mnogo nelogičnosti. A ne zaboravite ja nisam član samo na nivou Hesena nego sam član i drugih udruženja na nivou Nemačke, ali za ovako nešto stvarno još nisam čula. Ovakav način glasanja prava je katastrofa – ogorčeno je konstatovala Katica Stanimirov.

 

Skupština u "punom" sastavu: Tačno 21 glasač

 

 

Utisak je, međutim, bio, da se organizatori zbog njenog istupa nisu posebno uzrujali, a prikupljene kartice iskoristili su već na sledećem glasanju, za jednog od dva potpredsednika

"Embargo" na pismo iz SRV

Delegacija Centralnog saveta Srba Severne Rajne Vestfalije nije došla na Skupštinu. Poslali su pismo u kojem su naveli razloge nedolaska i ovlastili svog člana predsedništva Zorana Miletića, da ga pred Skupštinom i pročita. Međutim, članovi radnog predsedništva to nisu dozvolili. A u pismu su navedeni upravo oni razlozi koji su praktično doveli do raspada ove Skupštine, a jedan od glavnih je način glasanja. Predsedništvo CSS Severne Rajne Vestfalije ogradilo od sadašnjeg načina rada Predsedništva CSS Nemačke, još u avgustu ove godine.

Centralnog saveta. Tako su domaćini skupštine, Milan Čobanov i Tina Kvintero, zahvaljujući brojnim karticama "iz šteka", glatko porazili kandidata kojeg je predložio Hesen, ing. Miloša Cvetanovića. Posle toga "bez problema" je prošlo i glasanje i za "novo" predsedništvo gde se praktično ništa nije promenilo – za predsednika predsedništva saveta ponovo je izabrana prof. dr Stojanka Aleksić iz Hamburga, a potpredsednici su Milan Čobanov i Tina Kvintero iz Berlina.

 

Sastanak je kako-tako tekao do poslednje tačke dnevnog reda – glasanja za izbor kandidata za Skupštinu dijaspore Ministarstva za dijasporu Republike Srbije. Delegacija iz Hesena imala je svoj predlog, a kad su uvideli da su ponovo ubedljivo nadglasani po sistemu "jedan čovek, deset kartica (čitaj glasova)", salu su demonstrativno napustili Miloš Cvetanović, Vida Vučković, Katica Stanimirov, dr. Vlađa Bakić, Ljubiša Simić, Milorad – Miki Milenković…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here