Škola i muzika su njihov svet

0

Kratak predah: Svetlana Macanović sa ćerkama
 

Najstariju Natašu sreli smo za vreme pauze u crkvenoj porti sa učiteljicom Svjetlanom, koja nam reče da će Nataša u novembru napuniti 16 godina i da u srpsku školu dolazi deset godina, da je odličan đak, da lepo peva i izvanredno igra folklor.

 

Odmor

– Na odmor najradije idemo kod bake Danice u Gradišku, a često i kod maminih u Srbiju – kaže Nataša, koja rado ode i kod tatine rodbine u Tuzlu, gde je on živeo pre dolaska u Nemačku.

– Nataša je aktivna u dramskoj sekciji i godinama spada među naše glavne glumce i jednostavno je pametna devojčica – hvali učiteljica svoju svestranu učenicu.
Njenu dve godine mlađu sestru Andreju, gimnazijalku iz Mizburga, roditelji i posetioci đačkih priredbi pamte od malih nogu. Ostala je upamćena po tome što je uvek bila među najmlađima, a iako tako malena zanosno i hitro igrala je svako kolo.

 

– Njoj nije teško da igra. Čim čuje muziku ona počinje da skakuće, a sve voli da je pod konac, pa tako i koraci u skladu s tonovima – opisuje Nataša svoju mlađu sestru.

Andreja s oduševljenjem igra folklor, a ima smisla i za slikanje, kao i Nataša.

Devetogodišnja Valentina imala je od koga da uči i danas kao učenica četvrtog razreda igra folklor, peva i dobro govori srpski, kao i njene sestre.

 

Voli svoje đake: Učiteljica Svjetlana Bojić
 

Najmlađi Macanović, Mladen, u decembru će da napuni šest godina, pa ove godine nije pošao u školu, ali se priprema za polazak u predškolsku grupu, a ponosne sestre uverene su da će i on krenuti njihovim stopama, jer kad one igraju i on počinje da cupka.

Dok su deca uživala u kratkom školskom odmoru, mama Svetlana je delila doručak i jedva je našla trenutak da se sa svojim devojkama slika za "Vesti".

 

– Deca da bi mogla da uče, moraju uredno da se hrane, a doručak je najvažniji. Danas sam dežurna i ta obaveza ima uredno da se obavi – dobaci u hodu Svetlana.

Sa sprata se začu harmonika, otrčaše i devojke. Na redu je novo kolo i nova pesma.

 

Svi sa decom

Kada se povede reč o budućem zanimanju, Nataša već zna da će raditi nešto s decom, ali u medicini.
– Rado bih bila sestra u nekom dečjem lečilištu, a možda i dečji lekar – razmišlja Nataša.
Andreja bi, takođe, radila nešto s decom, ali po svemu sudeći to bi trebalo da bude muzika ili likovna umetnost. Devetogodišnja Valentina i šestogodišnji Mladen nisu se odlučili, ali ako je suditi po sestrama neće ni oni daleko od dece i umetnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here