Skoplje uvodi par-nepar vožnju

0

Skoplje je jedan od najzagađenijih evropskih gradova
 

Najavljenim merama, o kojima će gradska skupština raspravljati u četvrtak, 30. oktobra, predviđeno je i uvođenje 60 elektrobicikala u upotrebu, da dobavljači robu isporučuju do 10 sati ujutru, za teretna vozila je predviđen poseban saobraćajni režim, a planira se i uvođenje automatskog sistema za upravljanje saobraćajem.

 

Merama za smanjenje zagađenja predviđeno je obezbeđivanje četiri dana besplatnog prevoza za penzionere i jedan za studente u toku jedne nedelje, kupovina bicikala i instaliranje novih punktova kako bi se rasteretio saobraćaj.

 

Vožnja po tablicama "par-nepar" za putnička vozila odnosi se na to da je dozvoljena vožnja automobila samo onog dana kada je to predviđeno, zavisno od broja kojim se završava tablica na vozilu, što je već primenjivano u nekadašnjoj SFRJ.

 

Uprava planira da, kao i u Londonu, Beču, Klagenfurtu, Lincu i drugim gradovima, prska ulice kalcijum-magenizijum-acetatom, sredstvom koje i do 30 odsto smanjuje koncentraciju sitnih čestica.

 

Skoplje važi za jedan od najzagađenijih gradova u Evropi. Merne stanice u Skoplju već mesecima registruju veoma visoku koncentraciju čestica PM10, koje se smatraju za najštetnim po zdravlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here