Slavjansk nije spavao, celu noć borbe za TV toranj

0

Proruski borci drže u blokadi autoput za Harkov gde se održavaju mirovni pregovori
 

Do sukoba je došlo kada su snage odane kijevskoj vladi počele da brane televizijski toranj nedaleko od sela Andrijivka. Stanovnici sela su rekli da su se pucnji čuli celu noć, a da su jutros bili vidljivi tragovi okršaja. Nema informacija da li je neko ranjen ili poginuo.

Snage ukrajinske vlade, kako ocenjuje agencija AP, postigle su samo delimične rezultate u pokušaju da savladaju proruske snage, koje su proglasile nezavisnost u istočnoukrajinskim regionima Donjecka i Luganska.

Ukrajinska vlada počela je 14. maja pregovore o decentralizaciji u okviru mirovnog plana koji podržava Evropska unija, ali bez prisustva proruskih pobunjenika koji su proglasili nezavisnost.

Prelazni predsednik Ukrajine Aleksandar Turčinov predsedavao je prvim od niza okruglih stolova na kojima duhovne vođe, poslanici, državni i regionalni zvaničnici raspravljaju o mirovnom planu koji je sastavio OEBS. Plan OEBS-a predviđa zaustavljanje sukoba vladinih snaga i proruskih pobunjenika na istoku i smirivanje tenzija pre ukrajinskih predsedničkih izbora zakazanih za 25. maj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here