Sledimo put svetog Save

0

 

Kraj bogosluženja koje je vodio Ljubomr Bolić iz parohije u Ensu sa nestrpljenjem su čekali dečaci i devojčice kako bi pokazali šta znaju o svetom Savi. Učitelji veornauke na čelu sa sveštenikom Draganom Mićićem sa razlogom mogu da budu ponosni na svoje učenike jer su pokazali odlično znanje.

 

David bez treme

Jedan od najmlađih recitatora među brojnom decom u hramu bio je i David Vidović. Mada će 28. marta napuniti tri godine i još nije u potpunosti savladao naš jezik, David je reči naučio napamet, bez treme izrecitovao pesmicu o svetom Savi i oduševio vernike.

Dečaci i devojčice su se utrkivali ko će se pre latiti mikrofona i pred prepunim hramom izrecitovali pesmicu o jednoj od najvažnijih ličnosti u istoriji srpskog naroda.

 

Pre nego što su deca počela da se smenjuju, vernicima se obratio se sveštenik Dragan Mićić:

– Naša večna obaveza je da sledimo put svetog Save jer je on primer graditeljstva i začetnik pismenosti u našem narodu. Mi u rasejanju imamo poseban zadatak da sačuvamo ono što nam je u zavet ostavio sveti Sava.

 

Himna u Segedinu

Malo je poznato da je 1840. godine u tadašnjoj Kneževini Srbiji za školsku slavu proglašen Savindan, praznik u spomen na velikog srpskog prosvetitelja i zaštitnika školstva svetog Savu. Prva proslava Savindana održana je 1812. u Zemunu. Interesantno je da je Himna svetom Savi prvi put javno izvedena 1839. u Segedinu.

To je graditeljski duh koji traje vekovima. Zato imamo razloga da budemo ponosni na ono što smo učinili prethodnih godinu dana u našoj parohiji.

 

Sagrađena je kapela, ikonoispisan je veći deo zidova hrama, do sada je skupljeno 300.000 evra za njegov otkup – istakao ja između ostalog sveštenik parohije u Lincu.

Mićić je naglasio da ima još 200.000 duga da bi hram u Lincu i zvanično postao svojina naših vernika odnosno Srpske pravoslavne crkve.

 

On je zahvalio svima koji su bilo radom na uređenju hrama i pratećih objekata ili novčanim prilogom omogućili da ova svetinja bude jedna od najboljih u Austriji. Uz to, Mićić je posetio sve one koji su obećali da će pomoći otkup hrama da održe svoju reč.

Govoreći o životnom putu svetog Save, sveštenik Mićić je dodao da je najveći uspeh parohije na čijem je čelu, prisustvo brojne dece:
– Naša je obaveza da na ovu decu prenesemo zavet svetog Save o graditeljstvu i pismenosti i zato se radujemo velikom prisustvu naših školaraca. Dokaz je to i da u našoj parohiji dosta učenika dolazi na veronauku, mada taj broj može biti i veći – istakao je Mićić.

 

 

Pokloni

Po običaju, Crkvena opština u Lincu pripremila je i male poklone za decu koja su prisustovala večernjoj službi i proslavi školske slave. Sveštenik Dragan Mićić podelio je deci paketiće u kojima su osim slatkiša bile i knjige o svetom Savi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here