EPA
Bivši predsednik Slovenije Borut Pahor

Slovenački list “Delo” objavio je u utorak da se bivši predsednik te zemlje Boruta Pahora, uz pomoć Ministarstva evropskih i spoljnih poslova Slovenije, na čelu sa bivšom partijskom koleginicom Tanjom Fajon, priprema da stupi na mesto specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, na kome bi zamenio Miroslava Lajčaka.

Pahor je poznat po zalaganju da se EU proširi na Zapadni Balkan, ali i po tome što je insistirao na ispunjavanju Briselskih sporazuma i formiranju Zajednice srpskih opština.

On je od 2012. do 2022. godine bio predsednik Slovenije, a nedavno je sa svojom bivšom šeficom kabineta Aljom Brglez osnovao Institut prijatelja Zapadnog Balkana (FoVB), čiji je cilj da promoviše dijalog, pomirenje, mirno rešavanje otvorenih pitanja, ekonomski razvoj i integraciju zemalja regiona u Evropsku uniju.

Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je danas da bezuslovno podržava Pahora u njegovoj kandidaturi za mesto specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu.

Zbog toga je Golob u proteklih mesec dana vodio brojne bilateralne razgovore sa liderima evropskih zemalja, kao i sa najvišim predstavnicima Evropske unije, navodi se u saopštenju pres službe Vlade Slovenije.

Dodaje se i da je premijer uveren da je Pahor političkim radom i iskustvom dokazao da je veliki prijatelj zemalja Zapadnog Balkana i da su njegovi, kao i napori Slovenije, usmereni na integraciju zemalja regiona u Evropsku uniju, čime će se, ističe se, obezbediti mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, a time i čitavoj Evropi.

Portparol EU danas nije potvrdio da li će Borut Pahor naslediti Miroslava Lajčaka na mestu, ali je kazao da čekaju leto da bi se pričalo o ovoj temi, kada će o tome glasati zemlje članice.

1 COMMENT

  1. Sjaši kurta da uzjaši murta ,
    Ništa bolje
    Slovenac neće donijeti ništa dobro za Srbe.

    🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here