Slovenci dokapitalizovali Kredi banku

0

Ministarka Dragutinović je izjavila da ta dokapitalizacija predstavlja direktnu stranu investiciju od 10 miliona evra u ovoj godini.

Prema njenim rečima, u narednih pet godina predviđeno je novo ulaganje od još 30 miliona evra u Kredi banku – kroz dokapitalizaciju, "subordinirani zajam" ili kapital međunarodnih organizacija.

"Ova investicija značajna je ne samo za banku, već i za celu Srbiju i region, a posebno jer dolazi u vreme finansijske krize", rekla je Dragutinović.

Posle dokapitalizacije, Republika Srbija ostaje vlasnik 24,8 odsto kapitala Kredi banke, rekla je ministarka i dodala da postoji mogućnost da u narednim emisijama država izvrši dokapitalizaciju banke i zadrži postojeće učešće u kapitalu.

 

Predsednik Uprave mariborske banke Matjaž Kovačič je rekao da neće biti zadržano svih 700 trenutno zaposlenih u Kredi banci, da se radi analiza i da će za dva meseca biti poznat broj potrebnih radnika, a pitanje viška radnika biće rešeno u skladu sa kolektivnim ugovorom.

 

Kredi banka ima tradiciju od 1871. godine, kada je osnovana kao Okružna štedionica, a danas broji 719 zaposlenih, ima oko 100 poslovnica i filijala u 50 mesta širom Srbije.

Nova KBM iz Maribora, koja je u većinskom vlasništvu države Slovenije, druga je po veličini slovenačka banka sa tržišnim udelom od 9,6 odsto i deo je istoimene finansijske grupacije koja objedinjuje 13 kompanija.

Nova KBM je 19. februara 2009. godine u Beogradu otvorila predstavništvo i već tada je najavila učešće u privatizaciji ili dokapitalizaciji neke od banaka u Srbiji.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here