EPA-EFE

Slovenija je danas sa rezervom reagovala na očekivanja svojih građana da se otvore granice prema Hrvatskoj državljanima EU koji imaju poslovne ili neodložne lične razloge, uz upozorenje da se još mnogo toga mora rešiti pre nego što slovenački turisti i vlasnici vikendica krenu na put.

– Hrvatska nas je sa otvaranjem granice za potencijalne turiste iznenadila i pretekla – izjavio je na konferenciji za novinare u Ljubljani vladin portparol Jelko Kacin, prenela je Hina.

On je ponovio da razgovori predstavnika dva zavoda za javno zdravlje o mogućem režimu prelaza granice još traju i da je nakon toga potrebno uskladiti policijske postupke na granici, kao i da sve zajedno treba da odobre dve vlade.

– Čim se dve ustanove za javno zdravlje barem približno usklade u svojim ocenama i mehanizmima kako pristupiti tom pitanju i šta je za to potrebno obezbediti o tome ćemo vas obavestiti – rekao je Kacin odgovarajući na više novinarskih pitanja o otvaranju granice sa Hrvatskom i najavama da bi se otvaranje odnosilo i na turističke posete.

Kako je naveo, pitanje otvaranja granice u situaciji kad pandemija Covid-19 još traje je zahtevno i o tome će se morati izjasniti na kraju i vlada jer države članice EU o tome suvereno odlučuju.

– Otvaranje granice je zahtevan izazov jer nijedna država ne želi goste pozitivne na Covid-19 – kazao je Kacin i dodao da su prilike u Italiji uprkos smirivanju epidemije još uvek dramatične.

Hrvatska i Slovenija, dodao je, imaju sličnu epidemiološku sliku i mali broj obolelih u populaciji, ali bi se rizik da se Covid-19 ponovo proširi Hrvatskom leti mogao povećati zbog italijanskih gostiju koji bi u Hrvatsku dolazili trajektom preko Jadrana ili kao nautičari na brodovima i jahtama.

Kacin je istakao da je u Sloveniji još na snazi i odredba po kojoj oni koji dolaze iz inostranstva moraju u sedmodnevnu izolaciju, nakon čega se testiraju, što važi i za slovenačke državljane koji se vraćaju iz Hrvatske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here