pixabay.com

Svaka deseta osoba se tokom života susreće sa problemom kakav je nastanak kamena u bubregu. Imajući u vidu da ova pojava može da bude prilično neprijatna, prevencija bi bila najbolje rešenje.

Bol koji izaziva kamen u bubregu mnogi opisuju kao najgori koju su ikada osetili, što je razlog više da se radi na njegovom sprečavanju. Iako ishrana ne garantuje stopostotnu zaštitu, svakako smanjuje rizik od ove bolesti.

Kako nastaje kamen u bubregu?

Uzrok su jedinjenja koja se inače nalaze u urinu. U stanju su da obrade kristale koji se spajaju u grudvice veličine zrna peska ili šljunka. Sitniji kamenčići mogu da budu neprimetno izbačeni, ali problem predstavljaju veći komadi koji se kreću urinarnim traktom. Naročito je neprijatno za muškarce, zbog njihove anatomije.

U većini slučajeva, usprkos jakom bolu, kamen se izbacuje iz organizma bez nanošenja značajne štete i to uz primenu prepisanih lekova koji pomažu proces izbacivanja kamena. Ipak, moguće su i retke komplikacije koje iziskuju hiruršku intervenciju.

Koje osobe su najpodložnije ovom problemu?

Muškarci su dvostruko podložniji nego žene. Kamen u bubregu se obično javlja kod osoba starijih od 30 godina, ali nije nemoguće da se javi i kod mlađih. Ko je jednom bolovao od kamena u bubregu, ima veći rizik od ponovne pojave.

Reč je o pojavi koja je često nasledna, što znači da postoji veća verovatnoća pojave kamena u bubregu ako su vaši roditelji, brat ili sestra imali taj problem.

Osim genetske predispozicije, pojedine navike u ishrani mogu da doprinesu nastanku bubrežnog kamenca.

Kako možemo da sprečimo njegov nastanak?

Nutricionisti preporučuju veći unos vode, jer se tako bubrezi ispiraju od jedinjenja koja prete da prerastu u kamen. Takođe, previše soli može da se nakupi u urinu, pa je preporučljivo ograničiti unos ove namirnice.

Redovan unos voća i povrća je od velikog značaja, jer podiže nivo pH vrednosti urina, što dalje doprinosi prevenciji kamena u bubregu.

S druge strane, belančevine je najbolje umereno unositi, jer one smanjuju nivo pH vrednosti urina.

Jedan od osnovnih faktora rizika je nizak nivo kalcijuma u organizmu. Ova činjenica na prvi pogled možda zvuči iznenađujuće, jer je i sam kamen bogat kalcijumom.

Povećanim unosom kalcijuma smanjuje se mogućnost da on završi u urinu, a najbolji izvor kalcijuma su mlečni proizvodi, zeleno povrće i konzervirana riba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here