Smej se, samo se smej…

0

Stručnjaci tvrde da je smeh jedan od najboljih prirodnih lekova koji podmlađuje srce i mozak, ali i smanjuje bol, jača krvne sudove, povećava odbrambenu moć, ubrzava postoperativni oporavak i zato se smejte i uživajte u životu, čak i kad on nije onako idealan, koliko biste želeli…

 

"Smeh je najbolji i najefektniji protivotrov stresu", potvrđuje specijalista medicinske psihologije prof. dr Veljko Panović sa VMA.

"U današnjim uslovima života kada smo preopterećeni, kontaminirani stresom, sve manje je prostora za radost. Smeh je najvažniji pokretač radosti i zato se ljudi smejte što više i što grlatije i iskrenije",  kaže profesor Panović.

U jednom od poslednjih istraživanja izračunato je da se čovek prosečno u toku jedne godine nasmeje 6.205 puta. Precizno prebrojavanje pokazalo bi da se odrastao čovek u toku dana nasmeje 17 puta, što je malo u poređenju sa detetom koje, prema istom naučnom tumačenju, u smeh prsne bar 40 puta dnevno. Ova studija još otkriva i šta se događa u našem organizmu kad se smejemo od srca, ali i to da, smehom povećavamo odbranbeni organizam.

 

Da za naučnike smeh nije tek jedna od mnogobrojnih reakcija čoveka pokazuje i činjenica da je osnovana nova grana nauke PNEI ( psiho-neuro-endokrino-imunologija) koja proučava odnos između nervnog, endokrinog i imunog sistema. Svi ovi činioci su međusobno povezani posredstvom biohemijskih "glasnika", pa se čovek lakše razboli ukoliko je depresivan, a teže ukoliko spada u grupu "veseljaka", onih koji vole da se smeju.

Profesor Veljko Panović sa VMA, kaže da je svaki smeh delotvoran, pa bio on i veštački stvoren.

"Smeh je jedna od aktivnosti koja pokreće gotovo sve mišiće u ljudskom organizmu. Naučno je dokazano da je čak i veštački proizveden smeh odličan za zdravlje tako da je moj savet roditeljima da svoje bebe golicaju i na taj način stimulišu najveći receptor radosti u čovečjem organizmu. Doduše, i novinarski posao je jako stresan pa bih i vašim kolegama preporučio pet minuta golicanja u redakciji",  objašnjava profesor.

 

Saveti za sreću
 

Profesor Panović za čitaoce "Vesti" otkriva i nekoliko načina za smanjenje stresa i poboljšanje raspoloženja.

– Ne spavajte uz televizijski program, a pola sata pre odlaska na spavanje, razgovarajte sa partnerom, ili sami sa sobom, šta ste tog dana uradili dobro, a šta loše.

– Svakog dana pevušite svoju omiljenu pesmu.

– Sve porodice bi morale da uvedu obaveznu "porciju viceva", ali ne bezobraznih.

– I pomazite svakog dana više puta svoje bližnje, pokazujući im i dodirom da ih istinski volite.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here