Smeši se Druga liga!

0

Za 23 godine postojanja Sorab je osvojio brojna priznanja. Šahisti su bili pobednici kupa Švajcarske 1999. godine, pobednici prvenstva severozapadne Švajcarske 2002. i vicešampioni Švajcarske 2002. 

 

Glavni cilj i razvoj šaha i druženje
 

Klub se kasnije, zbog hroničnog nedostatka finansijskih sredstava, takmičio na amaterskoj osnovi u Trećoj ligi.

 

Ove godine u zvaničnom šahovskom prvenstvu nastupali su sa jednom ekipom i u švajcarskom Kupu, a prijavili su i ekipu za redovno takmičenje. Kapiten i glavni strateg uspeha ekipe je Stanislav Budišin, a najmlađi igrač je Predrag Miletić (pobedio u poslednjoj odlučujućoj partiji, na drugoj ploči, protiv švajcarske šahovske nade Olivera Angusta).

Ekipa je uspela da osvoji drugo mesto sa 28 poena, dva više od prvoplasirane Jure i osvojila kvalifikacije za ulazak u Drugu ligu Švajcarske.

 

Članovi Soraba
 

– Finansijski problemi su malo usporili napredak našeg kluba, ali se nadam da će on vremenom ponovo stići na mesto koje mu je nekada pripadalo – kaže novi predsednik mr Željko Knežević koji želi da podmladi takmičarske ekipe. Planiraju besplatne kurseve za decu i omladinu sa kvalifikovanim trenerima.

On dodaje da trenutno imaju 16 članova koji imaju licence švajcarskog Šahovskog saveza i da im je glavni cilj razvoj šaha i druženje.

– Šah igramo iz ljubavi i važno je da se družimo – kaže Slavko Jovanović, jedan od osnivača srpskog kluba Sorab.

 

Nove prostorije

Za Sorab su u 2014. godini nastupali: Slavo Jovanović, Dušan Zagorac, Ljubiša Stanković, Milan Miletić, Zoran Bojić, Danijel Matović, Sven Hope, Miroslav Desančić i Željko Knežević.
U sledećoj sezoni u Sorab kao pojačanje dolazi Željko Stanković, koji je ekipu već predvodio u kupu protiv šampiona Švajcarske Retija iz Ciriha.
Nove prostorije šahovskog kluba Sorab nalaze se u ulici Urs Graf 7 u Bazelu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here