EPA/Fehim Demir
Kristijan Šmit

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Kristijan Šmit manifestacija sveg beznađa međunarodne politike koja poslednjih 30 godina pokušava da nametne koncept koji ne prolazi i ne može proći u BiH.

“Kristijan Šmit je ilegalni visoki predstavnik jer nema odobrenje Saveta bezbednosti UN i mi to ističemo od samog njegovog pojavljivanja u BiH. Čak je i on sam, pre dolaska u BiH, na čestitke koje su mu upućene u Nemačkoj, rekao u tamošnjoj izjavi: ‘Sačekajmo. Moramo da sačekamo odluku Saveta bezbednosti UN, onda mi možete čestitati'”, podsetio je Dodik u izjavi za “Indept njuz” (IDN), vodeću agenciju neprofitnog Međunarodnog sindikata medija, prenela je Srna.

Međutim, dodao je Dodik, odmah nakon nekoliko meseci Šmit je i sam prekršio svoju izjavu i pojavio se u BiH kao ilegalac koji pod uticajem američke moći pokušava da se nametne u BiH kao navodni visoki predstavnik.

“Umesto da dovede stvari do legitimiteta i dobije odluku Saveta bezbednosti UN o njegovom imenovanju, Šmit je otišao u represiju. Zakon je promenio na dan izbora, odnosno po završetku izbora u 19.00 časova. Na sam dan izbora u BiH, na Ustav je intervenisano zakonom i pojedinim zakonima, što je nezamislivo. To ne postoji ni u jednoj zemlji na svetu”, istakao je predsednik Republike Srpske u telefonskom razgovoru za IDN.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here