T. Ostojić
Šumadija iz Kizboroa na sceni

Smotra mladosti, lepote, pesme i igre. Ove reči u najkraćem opisuju 23. Sabor srpskog folklora koji je u subotu, 7. oktobra održan u velikoj Sali crkve Sveti Sava u Grinzborou.

Sala u Grinzborou bila je ispunjena da poslednjeg mesta

Domaćin, Folklorna grupa Avala, ugostio je brojne folkloraše iz Brizbejna, Sidneja, Adelajda, kao i komšije iz drugih delova Melburna.

Članice Morave iz Sent Albansa

– Sve je prošlo kao što smo i planirali i ono što nam je zaista bilo važno, sala je bila puna. Nastupilo je oko 450 dece, igrača i imalo smo oko 650 gostiju u sali pri hramu Sveti Sava, Grinzboro – priča za „Vesti“ Dušan Bulatović, koreograf Avale.

Igrači domaće Avale na sceni

Kako ističe naš sagovornik, iako su se mahom odazvale grupe koje redovno nastupaju na Saboru, ili su bar nekad nastupale, ovo je prvi put da im je u gostima bila Folklorna grupa Drina iz Brizbejna, te da im je drago što su imali prilike da se upoznaju s gostima iz Kvinslenda i da igraju zajedno.

Šumadija iz Kizboroa na sceni

– Iz Sidneja su došli Kalenić iz Blektauna, zatim folkloraši iz Srpskog centra Bonirig, pa Oplenac iz Adelajda, a iz Viktorije su nastupali Šumadija iz Kizboroa, Morava iz Sent Albansa, grupa iz Rokbenka. Jedina grupa veterana bila je iz Karum Daunsa i baš je dobro što smo imali prilike da i njih vidimo – kaže Bulatović.

Druga grupa Morave St. Albans

Prisutni su mogli da uživaju u igrama najmlađih, od svega četiri – pet godina, ali i u koreografijama u izvođenju prvih ansambala u kojima je bilo i igrača starijih od 25 godina. Naravno, veterani su takođe pobrali brojne aplauze prisutnih.

Raskošna lepota srpskih devojaka

– Zaista su sve grupe bile odlične. Ne znamo šta je bilo bolje, od koreografija, nošnji, do izvođenja. Ukoliko bi trebalo da izdvojimo nekoga od gostiju, to bi bio Oplenac iz Adelajda. Oni su zaista sjajno izvodili svoje koreografije, sa sve igračima odevenim u fantastične nošnje – iskreno će Bulatović.

Kao koreograf Avale, kaže da je izuzetno zadovoljan nastupom svojih folklornih grupa.

Oplenac iz Adelajda je oduševio publiku na Saboru

– Sve naše četiri grupe su se predstavile na Saboru. Mala grupa je odigrala Igre iz Srbije, druga grupa je izvela Igre iz Dimitrovgrada, treća grupa je izvela Vlaške igre, a ovog puta sam za najstariju grupu pripremio drugačiju koreografiju nego obično. Bilo je to „Putovanje preko zemlje Srbije“, tako da su izvodili splet igara, svaka je trajala oko minut, a krenuli su od crnogorskih igara i završili sa Čačkom. Pritome, za svaku igru su menjali nošnje – kaže sagovornik „Vesti“.

Oplenac iz Adelajda ispred crkve Svetog Save u Grinzborou

Nakon zvaničnog programa usledila je zabava u kojoj su brojni gosti uživali u živoj muzici benda i izvođenju pevačkog dvojca, Sanje Ubi i Nikole Caba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here