Snaga srpskog duha daleko od otadžbine

0

 

– Ponovo ste ovde, svi zajedno, da pokažete ono što je najvrednije u srpskom narodu – duh i snagu, koja vas krasi i hiljadama kilometara daleko od Srbije. Lepo ste primetili da je posle 28 godina došlo vreme da plešu deca čiji su roditelji započeli ovaj festival. To svedoči o snazi ideje sa kojom ste krenuli, kada ste prvi festival organizovali. Onoliko koliko vi uspevate u svemu tome, naravno i kroz niz drugih manifestacija, da očuvate duh i snagu srpskog naroda, toliko je vidljiva i Srbija ovde. Tolika je i snaga naše države. Svi zajedno, možemo i moramo više, dalje i lepše. Možemo i uradićemo to – poručio je ambasador Republike Srbije Miroljub Petrović okupljenima na Festivalu srpskog folklora održanom proteklog vikenda u Sidneju.

Srpski centar Bonirig i ovoga puta bio je domaćin velikog broja učesnika iz čitave Australije i više hiljada posetilaca koji nisu hteli da propuste veliku manifestaciju.

– Diplomatska predstavništva Srbije u Australiji biće vam u svakom pogledu na raspolaganju, da zajedno postignemo više, bolje i dalje. U multikulturalnom društvu, kakvo je australijsko, i te kako ima prostora za sadržaje kakve negujete i sa kakvima se svi ponosite. Čestitam vam na istrajnosti i dokazanoj ideji sa kojom ste krenuli i želim vam svaki uspeh. Računajte da ćemo maksimalno podržavati sve ono što budete radili. Srećno! – zaključio je ambasador koji je bio samo jedan od govornika koji su pozdravili skup.

Među zvanicama bili su i predstavnici australijskog političkog života, Srpske pravoslavne crkve, opština Liverpul i Ferfild i drugi.

U uvodnom delu programa nastupili su najmlađi – mala grupa iz Hokston parka, kao članovi folklornog zabavišta "Kolibri" i "Poletarac", kao i igrači pripremnih grupa iz Boniriga. Inače, domaćin se predstavio sa ukupno sedam grupa svog brojnog ansambla "Ravna gora" na čijem čelu je umetnički rukovodilac Goran Nikolić.
Mladi iz Boniriga igrali su po njegovim, kao i koreografijama Dejana Trifunovića i Desanke Đorđević.
 

Učesnici festivala

 

ADELEJD
"Oplenac" (CŠO "Sveti Sava" – Vudvil park, koreograf i umetnički rukovodilac Aleksandar Branković)

MELBURN
"Šumadija" (CŠO "Sveti arhiđakon Stefan" – Kizboro, koreograf Mile Padežanin), KUD "Kolo" (koreograf Nikola Jović), "Morava" (CŠO "Sveta Trojica" – Bransvik, koreograf Jelena Mihajlović), "Avala" (CŠO "Sveti Sava" – Grinzboro, koreograf Luka Jeremić), "Karađorđe" (CŠO "Sveta Petka" – Rokbenk, koreograf Marija Grmuša)

BRIZBEJN
"Svilen konac" (Srpski centar Vilavong, koreograf Ranko Stojanović)

GOLD KOST
"Đerdan" (CŠO "Uspenje Presvete Bogorodice" – Arundel, koreograf Daria Pendo)

KANBERA
CŠO "Sveti Sava" (Farer, umetnički rukovodilac Slađana Jovanović)

VULONGONG
"Srbija" (CŠO "Sveti Jovan Krstitelj", koreograf Đorđe Nikolić)

DAPT
"Ravna gora" (CŠO "Sveti Jovan Krstitelj", koreograf Dragan Đorđević)

NjUKASL
"Šumadija" (CŠO "Sveti Naum Ohridski", koreograf Đorđe Nikolić)

SIDNEJ
"Rastko" (CŠO "Sveti velikomučenik Georgije" – Kabramata, koreograf Dragan Đorđević), "Knez Lazar" (CŠO "Sveti knez Lazar" – Aleksandrija, koreograf Goran Nikolić), "Rastko" (CŠO "Sveti arhiđakon Stefan" – Ruti Hil, koreograf Stefan Kesić), "Dušan Silni" (Srpski kulturni klub "Sveti Sava" – Hokston Park, koreograf Goran Nikolić), KUD "Karađorđe" (Rosmor, vokalni pedagog Mihajlo Novković, koreograf Aleksandar Popović)

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here