Sneg zavejao usred proleća!

E. V.
EPA
Sneg u proleće

Niske temperature, jak vetar, pa čak i sneg u pojedinim delovima zemlje pretvorili su proteklih dana početak proleća u ciču zimu.

Na udaru ledene vazdušne mase sa Antarktika našli su se Viktorija i delovi NSW i Južne Australije. Udari vetra u Sidneju i okolini dostizali su i 115 kilometara na sat, temperatura se spuštala skoro do nule u severnim i zapadnim delovima Viktorije, kao i u centralnom Novom Južnom Velsu, gde je vejao sneg usred proleća.

Sneg je prvo počeo da pada u australijskim Alpima, da bi se ubrzo proširio na oblast Balarata nedaleko od Melburna, a zatim i na zapadnu Viktoriju i delove severno od Adelajda u Južnoj Australiji, gde se snežne padavine izuzetno retko dešavaju.

Vejavica nije zaobišla ni oblasti centranih i južnih visoravni u NSW tokom petka uveče, pa su se u subotu ujutro pod belim pokrivačem probudili Oberon, Orandž i Bathurst, kao i viši delovi oko Kanbere. I sve to 25 dana posle kalendarskog početka proleća?!

Istovremeno, čitav Sidnej, kao i oblast Ilavare i južnu obalu NSW pogodio je razoran vetar, koji je u priobalnim delovima duvao između 90i 105 kilonetara na sat, dok je u delovima zapadnog i jugozapadnog Sidneja dostizao i svih 115 km/h. Oluja je svojom silinom čupala drveće, rušila bandere i krovove, a ponajveća šteta pričinjena je u oblastima oko Kembeltauna i Kemdena na krajnjem jugozapadu Sidneja.

Na hiljade domaćinstava je ostalo bez struje. Dok su kvarovi na mreži ubrzo otklonjeni u okolini plaže i naselja Bondaj na istoku Sidneja, oko 17.000 kuća na zapadu grada nije imalo električnu energiju od petka uveče , pa sve do subote u popodnevnim satima.
Službe elektrodistribucije upozorile su na više od 200 električnih rizika, od kojih su neki izazvani oborenim banderama i „živim“ žicama koje su popadale po putevima i trotoarima. Najveća šteta pričinjena je u naseljima Kemden, Bardija i Edmonton Park.

Menadžer za NSW i ACT u Birou za meteorologiju je Agata Imijelska, koja objašnjava da ovakvo zahlađenje nije neobično za početak proleća. Mada su ovog vikenda zabeležene najhladnije septembarske temperature u poslednjih dvadesetak godina.

– Ovo je klasičan primer dolaska toplijih vremenskih prilika, koje pred sobom potisnu hladni front. Tako početkom proleća može da dođe do izuzetno jakih i hladnih vetrova, kao i pada temperature praćenog padavinama. Ovo je samo nalet koji će brzo proći – rekla je Imijelska.

Na severu opasnost od požara

I dok je jugoistok zemlje cvokotao usled ledenog vetra, kiše i snega, na severu NSW na snazi je bila – opasnost od požara! U ovim delovima zemlje temperature su biče značajno više, ali je vreme bilo izuzetno suvo, što je uz jak vetar koji je duvao i u ovim krajevima, stvorilo preduslov za moguće požare. Vatrogasne službe su bile u pripravnosti, ali je kritični period prošao u subotu.

Pao KFC znak u Hokston Parku

Koliko jak vetar je u petak uveče duvao na zapadu Sidneja pokazuje i incident koji se odigrao u naselju Hokston Park. Tamo je od udara vetra pao veliki znak ispred restorana brze hrane KFC, pa su odmah morale da intervenišu hitne službe. Kako se navodi, vetar je oborio veliki znak u obliku kofe, koji se pri padu na tlo razbio u paramparčad i samo pukom srećom niko nije povređen, jer su se oštri, plastični delovi znaka rasuli po celoj pešačkoj zoni i po obližnjim ulicama.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime