Tanjug/AP

Saobraćaj u Nemačkoj već dva dana je u zastoju zbog nanosa snega i ledene kiše. Auto-putevi su zatrpani, a železničke i vazdušne linije otkazane. Sa teškom vremenskom situacijom bori se i sever kontinenta.

Na aerodromu u Frankfurtu jutros je otkazano više od 300 od 1000 planiranih dolazaka i polazaka, rekao je portparol.

“Zatrpani u snegu više od sedam sati”

Sneg i led okovali su saobraćajnice u središnjoj Nemačkoj, a ledena kiša pešačke je staze pretvorila u klizališta. Stotine vozila zaglavljeno je na auto-putevima u pokrajinama Hesen i Rajna-Palatinat. Crveni krst vozačima je delio pokrivače i tople napitke.

– Ljudi kojima smo pomagali ovde su više od sedam sati. Zatrpani u snegu, postali su očajni pa im mnogo znači kada dobiju šoljicu vrućeg čaja ili kafe. Vozačima kamiona lakše je utoliko što imaju krevete i pomoćno grejanje – kazao je Paskal Hasel iz nemačkog Crvenog krsta,

“Samo mali broj aviona danas mogao da poleti”

Osim putnog, poremećeni su i železnički, kao i vazdušni saobraćaj. Zbog ledene kiše sinoć je otkazano stotine letova sa aerodroma Frankfurt. Danas je mali broj aviona ipak uspeo da poleti.

– Nakon jučerašnjeg masovnog otkazivanja letova stanje se danas donekle normalizovalo. Tokom noći pao je sneg pa naše zimske službe čiste piste. Sada možemo da povećamo broj sletanja i poletanja – naveo je Jirgen Harer, portparol aerodroma Frankfurt.

Snežna oluja širom Evrope

Snežna oluja pomela je i skandinavsku regiju. U Oslu, glavnom gradu Norveške, aerodrom je privremeno zatvoren jer piloti od nanosa snega ne vide pistu.

Sa poremećajima u saobraćaju bore se i delovi Francuske. Zbog loših vremenskih uslova izdato je narandžasto upozorenje u 25 departmana. Snežni prekrivač zabeleo je i francusku prestonicu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here