So ubija Amerikance pa žele da je zabrane

0

 

So u ishrani predstavlja veliki zdravstveni problem u SAD-u
 

Uprava za hranu i lekove planira da uskoro izda neobavezujuće uputstvo za smanjenje nivoa soli prehrambenoj industriji i restoranima, rekla je komesarka te službe Margeret Hamburg.

 

"Verujemo da možemo ostvariti veliki uticaj u saradnji s industrijom u smanjenju nivoa soli, zato što je današnji nivo konzumiranja zaista više nego što je zdravo", rekla je Hamburg.

 

Prehrambena idustrija već je u izvesnoj meri smanjila nivo soli pošto se pripremala za mere vlade posle izveštaja Instituta za medicnju iz 2010. u kojem se navodi da same kompanije nisu dovoljno učinile.

 

Amerikanci unose jednu i po kašičicu soli dnevno, što je za trećinu više od količine koju je vlada prepročila. Tolika količina soli je dovoljna za značajno povećanje rizka od visokog krvnog pritiska, moždanog udara i drugih problema.

 

So se većinom nalazi u pripremeljenoj hrani i obrocima u restoranima. Pored doprinosa ukusu, so se koristi za produženje roka upotrebe, sprečavanja rasta bakterija, kao i za bolju teksturu i izgled, što sve otžava njeno uklanjanje iz proizvoda, rekla je Hamburg.

 

Kada smernice budu izdate, potrošači ne bi treblo odmah da primete razliku u ukusu u hrani koja je do sad sasdržavala mnogo soli poput pice, testenina, hleba i supa. Zamisao je da se postepeno prilagodi ukus kod kupaca, kao i da prodavci dobiju vremene da smisle proizvode s manje soli.

 

Grupe za zaštitu zdravlja traže da Uprava za hranu i lekove donese obavezujuće propise za smanjenej soli od čega strahuju proizvođači.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here