Sofija spremna da zameni “Južni tok”

0

Reuters/L.B.
Centar u Varni će biti punjen, a odatle će gas biti isporučivan za Evropu, a sve će sponzorisati  Evropska komisija (Foto: Ilustracija)
 

"Možemo da izgradimo centar za distribuciju gasa u Varni, gde su bile planirane cevi gasovoda 'Južni tok' na izlazu iz Crnog mora", rekao je Borisov i dodao da bi Evropska komisija, prema planu njenog predsednika Žan-Kloda Junkera, mogla da finansira gradnju postrojenja tečnog gasa.

"Centar će tu biti punjen, a odatle će gas biti isporučivan za Evropu", rekao je Borisov, dodajući da će Evropska komisija to sponzorisati. On je dodao da će u Varni biti distributivni centar i da to nije ni u interesu Turske ni Grčke, niti bilo koga drugoga.

"To je u interesu Bugarske i u interesu EU i mi moramo da rešimo taj problem. Mi nudimo Evropskoj komisiji i celoj Evropi savršenu opciju postavljanja gasnog centra u Bugarskoj, ne u Turskoj", rekao je Borisov, prenosi TASS.

Borisov je naložio ministrima da obaveste sve zainteresovane strane o ovoj inicijativi.

Projekat "Južni tok", vredan 15,5 milijardi evra, trebalo je da isporuči 67 milijardi kubnih metara gasa godišnje kupcima u Evropi.

Sada je kapacitet gasovoda "Plavi tok", koji prolazi po dnu Crnog mora, 16 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Turska je u više navrata nudila Rusiji svoju teritoriju kao početnu tačku za isporuke gasa Evropi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here