EPA/Mikhail Tereshchenko
Sergej Šojgu

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu predložio je severnokorejskom lideru Kim Džong Unu da dve zemlje održe pomorsku vežbu zajedno sa Kinom.

Kako je danas javila južnokorejska novinska agencija Jonhap, pozivajući se na južnokorejsku obaveštajnu agenciju, Šojgu je to predložio Kimu tokom posete Severnoj Koreji u julu povodom obeležavanja 70. godišnjice završetka Korejskog rata, koji Pjongjang slavi kao Dan pobede.

Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje obavestila je Nacionalnu skupštinu da je Šojgu verovatno održao privatni sastanak sa Kimom radi dogovora o, kako se navodi, “širokoj vojnoj ekspanziji”, preneo je Jonhap.

Rusija i Severna Koreja su nedavno pozvale na proširenje vojnih veza između dve zemlje, ali Pjongjang negira da ima poslove u vezi sa oružjem sa Moskvom.

Portparol za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je na brifingu za novinare prošlog meseca da je Šojgu tokom posete Severnoj Koreji pokušao da postigne dogovor o prodaji artiljerijske municije Rusiji.

SAD su nedavno uvele sankcije prema tri preduzeća koje su optužile da su povezana sa sporazumima o oružju između Severne Koreje i Rusije.

Severna Koreja retko održava vojne vežbe sa susedima, navodi Rojters, dodajući da Pjongjang optužuje SAD i Južnu Koreju da se redovnim zajedničkim vojnim vežbama pripremaju za rat protiv Severne Koreje.

1 COMMENT

  1. Ma Sojgu ni Kutuzov ti nije u peti. Samo je veliki vodja MIle veci vizionar od tebe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here