EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Aljbin Kurti

Član Pokreta Samoopredeljenje i bivši ministar zdravlja Arben Vitia mogao bi da bude “prelazno rešenje” na mestu premijera Kosova, umesto Aljbina Kurtija, kome je Ustavni sud nedavno izrekao suspenziju od tri godine za kandidovanje na javne funkcije, zbog uslovne zatvorske presude iz 2018. godine.

O ovome se prethodnih dana nezvanično govori u političkim krugovima u Prištini, kao o opciji kojom bi Kurti izbegao rizik da opozicione stranke podnesu zahtev za preispitivanje zakonitosti njegove premijerske pozicije.

Prema ovim informacijama, Kurti bi već u septembru, kada njegova suspenzija ističe, preuzeo ulogu premijera, a Vitia bi ušao u trku za mesto gradonačelnika Prištine na predstojećim lokalnim izborima.

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti zbog odluke Ustavnog suda nije bio na izbornoj listi svoje stranke na nedavno završenim parlamentarnim izborima.

Među onima koji su osuđeni u poslednje tri godine su osim njega i poslanica Aljbuljena Hadžiu, Faton Topali i Donika Kadaj-Bujupi. Osuđeni su na uslovne kaznu zatvora zbog incidenata i bacanja suzavca u Skupštini Kosova 2015. godine, kada su izazvali prekid sednice parlamenta zbog Briselskog sporazuma.

Po pitanju Kurtijeve “kazne” postoje različita mišljenja među kosovskim pravnim stručnjacima. Jedan broj njih smatra da lider Samoopredeljenja ne može da bude imenovan za premijera, dok ima i onih koji govore da presuda Ustavnog suda ne osporava Kurtijevu kandidaturu.

Da podsetimo, do vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu je došlo zato što je kosovski Ustavni sud ocenio nevažećim glas osuđenog poslanika Etema Arifija prilikom glasanja za vladu Avdulaha Hotija. U obrazloženju odluke stoji da prema ustavu i izbornim zakonima lice koje je pravnosnažno osuđeno u poslednje tri godine ne može biti kandidat za poslanika niti steći važeći mandat u Skupštini Kosova.

“Vršenje političke funkcije od strane osoba koje su ozbiljno prekršile zakon ugrožava primenu ovog principa (vladavine prava), što je jedan od preduslova demokratije, a samim tim i demokratsku prirodu države“, navedeno je u Izveštaju Venecijanske komisije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here