EPA/Neil Hall
Nemački kancelar Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc, lider najbližeg saveznika Francuske, navodno je bio iznenađen imenovanjem 34-godišnjeg bivšeg ministra obrazovanja Gabrijela Atala za novog premijera, koji je time postao i jedan od najmlađih premijera na svetu.

Ipak, Berlin Atala smatra zagovornikom francusko-nemačkih odnosa i očekuje “kontinuitet” njegovog mandata uoči izbora za EU, sa posebnim fokusom na zbližavanje mladih, rekli su lokalni političari za Euractiv.

Na pitanje o Atalovim godinama, portparol nemačke vlade Štefen Hebestrajt rekao je novinarima da je kancelar bio prilično iznenađen, kao i mnogi francuski posmatrači, kada je objavljen izbor.

Atalovo iskustvo i godine privukli su pažnju u Francuskoj, pošto je on najmlađi premijer u zemlji. Prethodni rekorder, Loran Fabijus, imao je 37 godina kada je preuzeo dužnost 1984. godine.

Neki od Makronovih najbližih saveznika su navodno upozoravali na Atala, uključujući političke veterane Bruna Le Mera i Žeralda Darmanina, koji su držali resor ekonomije i unutrašnjih poslova.

Prema izveštajima medija, Atal se smatra premladim da bi imao autoritet nad ministrima nekoliko godina starijim od njega.

“Imao sam dve brige. Prvi je da je problem napustiti ministarstvo obrazovanja u tako kratkom vremenu nakon dolaska. Drugi je da je iskustvo potrebno da bi se vodila zemlja koja se suočava sa tako dubokim poteškoćama”, ocenio je viši savetnik i šef MoDem partije, Makronovog političkog saveznika Fransoa Bajru za Parizijen.

Smatra se i da će iskustvo biti bitno u manevrisanju osetljivim francusko-nemačkim odnosima samo nekoliko meseci uoči izbora za EU.

Poznato je da se vlade obe zemlje sastaju dva puta godišnje, a poslednji sastanak doprineo je rešavanju sukoba oko reforme evropskog tržišta električne energije.

Kako se navodi, od novog premijera nemačka vlada očekuje kontinuitet u francusko-nemačkim odnosima.

2 COMMENTS

    • rekao bih “malo bolje” sutra …. nije u pitanju koliko godina imas vec koliko pameti !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here