Tanjug

Bivši ambasador Kosova u SAD Avni Spahiu izjavio je da je Priština upala u zamku pošto nije poslušala savet međunarodnih partnera da ne uvodi albanske gradonačelnike u opštinske zgrade na severu.

– Upali smo u zamku da ne slušamo savete međunarodnih partnera. Ako oni kažu da se ne ulazi nasilno u zgrade, možemo doći u neprijatne situacije, kako se upravo i desilo. Istine radi, SAD su podržale izborni proces i gradonačelnike, ali su tražile da ne insistiramo na tome da ulaze u opštinske zgrade. Nismo to uspeli da uradimo – rekao je Spahiu.

Prema njegovim rečima, taj zahtev SAD i EU nije bio veliki, jer ni na koji način ne bi uticao na kosovsku državnost, zato što bi se nastavio proces dijaloga.

Komentarišući izjave premijera Aljbina Kurtija da je ulazak gradonačelnika u opštinske zgrade ustavna obaveza, Spahiu je rekao da ne znači kršenje Ustava ako se donese bilo kakva politička odluka.

– Mnogo je zemalja koje ne kontrolišu delove teritorije, ali to nije razlog da se vodi frontalni rat. Međunarodna zajednica ulaže napore da se normalizuju odnosi i da konačno dođemo do međusobnog priznanja. To se nije promenilo, bilo je konstantno tokom čitavog procesa dijaloga – naveo je on.

Ukazao je da će Kosovo bez podrške SAD biti u velikoj meri oštećeno u evropskim integracijama. Smatra i da će Zapad razumeti da je ovakva aktuelna politika prema Srbiji uzaludna.

5 COMMENTS

  1. Albancima na Kosovou i Metohiji bi bilo bolje da odnosi izmedju SAD i Srbije budu dobri, pa da Srbija napokon kontroliše celu svoju teritoriju i izbori se za ekonomski prosperitet pokrajne – Srbija bi dala KiM veliku autonomiju, poštovala slobodne izbore Albanaca i njihovo upravljanje pokrajnom, jačala zdravstvo, pomagala Univerzitet u Prištini na albanskom (koji je i sama osnovala) uključila bi ih u Open Balkan, investirala i dovodila investitore (npr iz prijateljskih zemalja Turske i Saudijske Arbije) verovatno bi dobili i samostalno učestvovanje na nekim sportskim takmičenjima. Automatski bi svi brže ušli u EU i eto slobode kretanja za sve ljude – onda bi i Albanci i Srbi živeli u jednoj uniji !

  2. “Automatski bi svi brze usli u EU i eto slobode kretanja za sve ljude, onda bi svi ziveli u jednoj Uniji”
    Lepo. Eh sad je pitanje kako bi Putin i Rusija na to reagovale? S obzirom da skoro sve EU zemlje obicno i cesto automatski ulaze Nato Alijansu.

  3. Srbija da je ušla u NATO ne bi imala ove probleme koje danas ima. Mi smo toliko mali i ne bitan faktor u svetu, niti bi nešto specijalno uticali loše na Rusiju. I onako ekonomska saradnja sa Rusijom je mizerna da bi se toliko žrtvovali. Jedino smo imali povoljnost nešto manje cene goriva ali naša država je našla i tu način da nas pljačka, tako da smo imali najskuplje gorivo u regionu, a trebalo je 15 % jeftinije da bude. Ko uzima razliku treba pitati ovu vlast.

  4. Arsenal jak si. Vama samo vlast smeta a sv ostalo je OK. DOSADAŠNJA VLAST JE BILA SUPER SAMO OVA NEVALJA. NAMA TREBA SAMO VOJNIČKA ČIZMA NA VRAT. DA BISMO BILI NAROD KAKV JESMO DOBAR I RADAN.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here