EPA-EFE

Narodna partija u Španiji zatražila je od ministra spoljnih poslova te zemlje objašnjenje da li je Madrid promenio stav o Kosovu i da li je na odluku o prihvatanju pasoša, kako kažu, “pokrajine koja se otcepila od Srbije i proglasila nezavisnost”, uticao pritisak investicionih partnera španskog premijera Pedra Sančeza.

U pokušaju da dobije odgovor, poslanici Narodne partije zatražili su da se pred Kongresom pojavi zamenik ministra spoljnih poslova Žozea Manuela Albaresa i predstavili niz pitanja na koja će izvršna vlast odgovoriti u pisanoj formi, prenosi portal “Diplomatija u Španiji”.

Prema navodima agencije “Evropa pres”, poslanici te stranke traže da Albares objasni promenu stava u vezi sa sporazumom o liberalizaciji viza za Kosovo, s obzirom na to da je Evropska komisija u aprilu 2023. objavila da će Španija biti jedina zemlja u šengenskom prostoru u kojoj se taj sporazum neće primenjivati.

Zahtev dolazi nakon što je Ministarstvo spoljnih poslova prošle nedelje potvrdilo da Španija prihvata pasoš Kosova kao važeći od 1. januara, podsećajući da je to mera koju će primeniti sve zemlje EU, čak i one koje, poput Španije, ne priznaju nezavisnost te teritorije, a to su Slovačka, Rumunija, Grčka, Kipar.

Saopštavajući to, španska vlada je insistirala na tome da mera ni na koji način ne podrazumeva priznanje Kosova kao nezavisne države i da se stav Španije u tom pogledu nije promenio.

Jedan od razloga zbog kog Španija nije priznala Kosovo, koje je jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. godine, jeste izbegavanje davanja argumenata katalonskim ili baskijskim secesionistima, iako su to veoma različite situacije.

Zato je u niz pitanja koje postavlja Narodna partija, uključen i pokušaj da se sazna da li je važenje kosovskog pasoša rezultat činjenice da je “koalicioni partner pod pritiskom ili uslovljen da razbije poziciju Španije koja se održava od 2008. godine“.

Narodna partija, koju vodi Alberto Nunjez Fejho, postavlja pitanje izvršnoj vlasti o razlozima za donošenje te odluke i da li ona predstavlja “korak“ ka priznavanju Kosova kao države.

Pitaju i koliko država koje Španija ne smatra nezavisnom izdaje svoje pasoše i koje španske vlasti prihvataju.

U spisima predstavljenim u Donjem domu španskog parlamenta, „narodnjaci“ kritikuju da je još jednom, kao u slučaju podrške marokanskom planu za Zapadnu Saharu, vlada Pedra Sančeza izmenila tradicionalni stav, što su, kažu, Španci morali da saznaju iz medija i na društvenim mrežama “uz prezir prema parlamentu”.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here