EPA/Christian Bruna

Aktuelne mere austrijske vlade u borbi protiv koronavirusa, koje praktično onemogućavaju Srbima da putuju u domovinu za vreme letnjeg odmora, utiču i na njihovo raspoloženje.

Austrija je zemlje Zapadnog Balkana stavila na listu država za koje važi upozorenje za putovanje, što znači da svi koji se iz tog dela Evrope vrate, moraju da se podvrgnu dvonedeljnom karantinu ili prikažu negativan PCR test kako bi karantin prekinuli.

Pored činjenice da to znači da moraju da skrate odmor zbog mogućeg karantina, preti i opasnost da, ako se zaraze, i zbog toga ne mogu na vreme da se jave na posao, izgube primanja, pa čak i radno mesto.

Većina građana srpskog porekla se zbog toga odlučila da ne putuje u Srbiju do daljeg i ne rizikuju svoju egzistenciju, ali to utiče na njihovu psihu.

– Prvi put posle 27 godina od kada sam u Beču dešava se ova neverovatna stvar da ne mogu sa porodicom u Srbiju za vreme mog zasluženog odmora. Naravno da se osećam potišteno. Iako sam trenutno na odmoru ovde u Beču, osećam neku prazninu i prvi put je ovaj odmor bez nekih emocija i planova – kaže Saša Božinović.

On je izrazio nadu da će ovo zlo ipak proći i da će naši građani imati prilike da posete svoje porodice u Srbiji.

– Na početku pandemije nisu svi shvatili ozbiljno situaciju, ali sada većina shvata ozbiljnost korona virusa i sve se više oseća nesigurno, čak nesigurnije nego na početku pandemije – dodao je Božinović.

– Ja sam od onih koji idu barem dva puta mesečno kući u Srbiju, a pošto od marta nisam bio u Srbiji pokušavam da sa suprugom i decom “odvučem” misli na drugu stranu da što manje razmišljamo o tome. Međutim, primećujem da sam postao nervozniji i svaki komentar koji vidim na društvenim mrežama u vezi koronavirusa me sve više nervira. Nadam se da će ovo zlo uskoro proćin – rekao je Siniša Jovanović.

I Dejan Nikolajević iz Beča kaže da je teško odustati od odmora koji se čeka čitavih godinu dana.

– Psihološki ova situacija svakako utiče na ljude koji su u celosti isplanirali gde i kako da iskoriste svoj odmor. Ja svakodnevno pričam sa svojim prijateljima i kolegama na poslu u vezi odmora i svi imaju isto mišljenje. Postavalja se pitanje gde i kako sada iskoristiti odmor kada zbog trenutne situacije koronavirusa koja je u našoj otadžbini još uvek u porastu, da li rizikovati odlazak u domovinu ili ostati u Beču. To nam ostaje da vidimo – ukazao je on.

Dragan Kračunović kaže da je čitava situacija ovog leta neobična.

– Uslovi su takvi kakvi su. Ja sam do sada uvek leti proveo najmanje dve nedelje letnjeg odmora u Srbiji. Nadam se da će na jesen situacija biti bolja i da onda “skoknem” kući na jednu ili dve nedelje pošto u Srbiji imam i imovinskih obaveza koje treba da se obave – rekao je on.

Kračunović kaže da, što se tiče odmora u Austriji, nije loše upoznati zemlju u kojoj živimo, i sada je vreme da se iskoristi to.

– Naravno da to ne može da se poredi, ni zameni odmor u Srbiji, jer kuća je samo jedna, a kući smo u Srbiji – podvukao je on.

3 COMMENTS

  1. Vucic je pozivao na pocetku dijasporu da ne dolaze u Srbiju.Dodik je one koji su dolazili trpali u satore bez ikakvih testova.Svi su osudjivali Zapad za virus i da nam je virus dosao od nasih gasteibartera.Sada Austrija osudjuje Zapadni Balkan za virus i zato nista cudno.Dijaspora nije dobro dosla na Zapadni Balkan.

    • Idi te ljudi Kući odmarajte vreme ide corona virus će još 101 godinu bit biće gore sad se kreće 14 dana je u hotel

  2. Nisam siguran ali mislim da su mjere od juce jos drasticnije…..Bez obzira na rezultat PCR testa, svi moraju u karantin 14 dana….Sta to znaci….kada se vratite u Austriju, morate raditi dva PCR Testa u 4-5 dana…..svaki kosta, po osobi oko 110€……cetvoroclana porodica mora platiti oko 880€ za test, a on ne vrijedi jer svejedno morate sjediti 14 dana kod kuce, normalno na svoj racun….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here