Srbi neće podržati amandmane na Ustav Kosova

0

Srbi bojkotuju amandmane na Ustav i osnivanje OSK: Petar Miletić
 

Miletić je agenciji Beta rekao da je na Predsedništvu parlamenta odlučeno da se sednica Skupštine Kosova održi 5. maja i da će na toj sednici biti razmatrani i amandamani na Ustav Kosova u vezi transformacije.

 

"Ja sam obavestio Predsedništvo i šefove poslaničkih grupa da u međuvremenu sa srpskim poslanicima niko o tom pitanju nije razgovarao. Obavestio sam ih da je aktuelna odluka srpskih poslanika da neće glasati za te ustavne amandmane o transformaciji u oružane snage Kosova (OSK)", rekao je Miletić.

 

Šef poslaničke grupe Samostalne liberalne stranke Saša Milosavljević kazao je agenciji Beta da je posle sastanka Predsedništva održan i sastanak srpskih poslanika.

 

"Da bi se usvojili amandmani na Ustav Kosova za transformaciju BSK u OSK terebalo bi da glasa dve trećine od ukupnog broja poslanika manjinskih zajednica, a neophodno bi bilo i da svoj glas za te amandmane da bar pet od ukupno 13 srpskih poslanika. Na sastanku odlučeno je i to da srpski poslanici, ukoliko i budu u skupstinskoj sali, neće glasati za osnivanje OSK", rekao je on.

 

Milosavljević je dodao da je na sastanku odlučeno i to da srpski poslanici nastave sa bojkotom rada Skupštine Kosova, jer još nisu dobili odgovor da li će za manjinske zajednice biti obezbeđena rezervisana mesta, kako je to predviđeno planom Martija Ahtisarija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here