Print screen
Molitva za slobodu: Izvedba na klaviru u boji talaca

U Beogradu je ovog vikenda održan muzički performans, svojevrsna molitva za slobodu Alona Ohela, mladog izraelsko-srpskog pijaniste koga je Hamas oteo 7. oktobra sa još 250 Izraelaca i državljana drugih zemalja iz oblasti Izraela koja se graniči sa Pojasom Gaze. Njegova porodica je, tražeći način da bude oslobođen osmislila performans “Alonov žuti klavir” koji je do sada obišao nekoliko kontinenata, a u Srbiji je, pre Beograda, predstavljen u Novom Sadu, gradu odakle su njegovi preci.

Vapaj porodica

Aleksandar Nikolić, počasni konzul Srbije u Izraelu, kaže za “Vesti” da “Alonov žuti klavir” istovremeno vapaj porodica 134 preostalih talaca koje je kidnapovao Hamas.

– Za sve njih već 150 dana traje najdublji krug pakla Danteove “Božanstvene komedije” – kaže Nikolić.

Objašnjava da se za Alonovu porodicu, protekli meseci mogu opisati kao tumaranje između očaja, razočarenja, zaprepašćenja i nade.

– Svakodnevno razmišljam o susretima i razgovorima koje sam imao sa ovom divnom porodicom: majkom Idit, ocem Kobijem, dedom Ahijem i tetkom Nogom. Mudre i smirene reči koje zrače verom, nadom i majčinskim instinktom, prodiru do svakog sagovornika i mobilišu okruženje za društveni angažman zajednice u kojoj žive, potom i u okviru Udruženja porodica kidnapovanih za impresivan broj raznovrsno osmišljenih aktivnosti. Uvek dostojanstveno, bez ijedne pogrdne reči – kaže počasni konzul Srbije u Izraelu.

Objašnjava i zašto je akcija zamišljena na ovaj način.

– Za Alona prepoznatljiv znak je bio klavir, instrument kome je bio posvećen u potpunosti. Obojen u žuto, boju talaca i zarobljenika, zvucima koje odašilje svim meridijanima, održava svest o ovoj jezivoj patnji – naglašava Nikolić.

Zajedno: Protest porodica otetih

Među otetima i bebe

Naš konzul kaže da su među preostalih 134 talaca koje Hamas odbija da oslobodi žitelji onih kibuca Izraela koji su istorijski gledano “protagonisti utopijskog socijalizma”.

– Reč je o ljudima koji su se decenijama najaktivnije zalagali za mirovni proces i kompromis sa Palestincima, a posebno za poboljšanje socio-ekonomskih uslova suseda u Pojasu Gaze. Sada su zatočeni u mračnim tunelima, bez prava čak i da ih poseti Međunarodni crveni krst, da konstatuje ko je među živima, kakvo je njihovo fizičko i psihičko stanje i dostavi im neophodne medikamente – kaže Nikolić i dodaje da je među otetima od najmlađeg Kfira Bivasa koji je tokom tamnovanja napunio godinu života, do najstarijeg 86-godišnjeg Šlome Mancura.

– Među njima je i 83-godišnji Oded Lifšic koji je otet sa suprugom Joheved. Ona je oslobođena, ali ovaj bračni par je decenijama volonterski dočekivao na kontrolnoj tački Erez maligno obolelu palestinsku decu iz Pojasa Gaze, u pratnji njihovih majki i vodio ih na tretmane u najeminentnijim izraelskim kliničkim centrima – kaže Nikolić i poručuje da Srbija i Srbi odlično razumeju patnju kroz koju prolaze Jevreji.

– Srpski narod toliko stradalni tokom 20. veka, uvek i iznad svega prisećajući se genocida u NDH, ima kapacitet za ljudsko razumevanje patnje širom sveta, tako ovog puta i nedužnih civilnih žrtava sa obe, palestinske i izraelske strane. Proaktivna pomoć Srbije, počev od one humanitarne, kod Izraelaca se doživljava viteškim držanjem – naglašava Nikolić.

Razgovori dvojice predsednika

Aleksandar Nikolić ističe da je februar bio obeležen i razgovorima predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, sa predsednikom Jichakom Hercogom i predsednikom vlade Izraela Binjaminom Netanijahuom.

– Od posebnog je značaja poseta Beogradu seniorske delegacije AIPAK-a, na čelu sa Majklom Tučinom. U izraelskoj javnosti već je uvrežena spoznaja o solidarnom držanju Srbije, imajući u vidu da košarkaški klubovi Makabi i Hapoel svoje evropske utakmice, kao domaćini igraju u Beogradu. Na jednoj od poslednjih bio je i 17-godišnji Ofir Engel, razmenjen iz Hamasove tamnice – kaže Nikolić.

Meseci očaja i nade: Počasni konzul Aleksandar Nikolić sa porodicom Ohel

Expo 2027

Nikolić ističe da će dve zemlje naročito povezati predstojeći Expo 2027 koji će biti održan u Beogradu, a čija je jedna od tema i sport.

– Izraelske kompanije HYPE i Colosseum predvode u inovativnoj eko-sistemskoj odličnosti u oblasti sporta i već su umrežene sa naučno-tehnološkim parkovima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku, kao i sa Privrednom komorom Srbije. Ta saradnja će predstavljati materijalizaciju pozitivne atmosfere između dve zemlje. Podrazumeva se, adekvatne simbioze i sa kampusom BIO4, kao i izložbom Muzeja Nikola Tesla u jerusalimskom Muzeju nauke Blumfild – ističe počasni konzul Srbije u Izraelu.

2 COMMENTS

  1. Sto godina će uskoro da prođe, a oni još uvek pate, pa se svete Palestincima, koji nikakvu vezu nemaju sa njihovom patnjom!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here