Tanjug
Aleksandar Vučić

Srbija će sačuvat mir i stabilnost, brinuće o životima svoje dece, poručio je predsednik Aleksandar Vučić i ponovio da je naša pozicija veoma teška, ali da je Srbija na dobrom putu i da nam sukobi nisu potrebni, već da ekonomski rastemo.

Vučić je naglasio da je očuvanje mira od ključnog značaja i da ne želi da ijednoj majci bude vraćen sin u kovčegu dok je on predsednik Srbije.

U vezi sa ratom u Ukrajini za TV Kurir je rekao da je situacija veoma teška i da se ona dešava i nama i da “nije samo pitanje pritisaka” već i želje drugih da kažu Srbiji da smo “suviše mali da ne bismo bili na njihovoj strani, da oni ne daju da budemo svoji”.

Zabrana izvoza pšenice

Kako je rekao “svi mali koji ne mogu da se ižive nad velikima, težiće da se ižive nad malim, nad Srbijom”.

– Rekao sam da će Srbija trpeti posledice, kao i druge zemlje Evrope. Dolazi do poremećaja na svetskom tržištu, s nabavkom robe, u političkim odnosima, globalna politička scena se menja. Ponekad mi se čini da ne razumemo šta se dešava, ovo su tektonske promene – rekao je on.

Trenutno stanje u svetu uporedio je sa zahuktalim vozom koji je krenuo i ne može da se zaustavi.

– Da nismo ovako glasali u UN, taj voz bi bio na pola Srbije i gazio bi nas. Ostali bi bez 30 do 50 fabrika i zato moramo uraditi sve da se maknemo sa pruge, jer ovaj voz neće stati. Nema zaustavljanja ni kada je reč o zahtevima prema Srbiji, jer će svi tražiti da se ižive na malima – na Srbiji – izjavio je on.

Predsednik je ponovio i da građani ne treba da brinu za “snabdevenost prehrambenim proizvodima jer imamo svega”.

– Biće dovoljno hleba i pšenice za ceo region, to je ono što nam daje Vojvodina. Ljudi ne treba da brinu. Nemojte kupovati so, imamo dovoljno šećera, ulja, pšenice, svega imamo i više nego dovoljno. Uvezli smo i pasulj, grašak, nemamo problema ni sa čim, uradili smo svoj posao na najbolji mogući način, kao i za naftne derivate. Postarali smo se da se pobrinemo za sve potrepštine naroda – rekao je on i dodao da imamo dovoljno hrane u rezervama.

Ukazao je i da će ove sedmice Srbija zabraniti izvoz pšenice, koji će, kako je naveo, biti moguć samo uz dozvolu Vlade.

– Dozvolićemo i izvoz brašna da bi mlinari mogli da rade i zarađuju – rekao je Vučić, dodajući da će pšenica biti obezbeđena i za Albaniju, BiH, Crnu Goru i Severnu Makedoniju.

Muke zbog koksa i gvožđa

Vučić je naveo i da se naša zemlja danas suočava sa problemima zbog zabrana izvoza iz Rusije i Ukrajine.

– Ne možemo da uvezemo ništa što je iz Rusije i to će dodatno uticati na bruto domaći proizvod. Potrebni su nam koks i gvožđe iz Ukrajine, nema nafte iz Rusije. Nadam se da niko ne želi da to opstane, jer je to takva vrsta ludila. To nije bilo devedesetih. Voz je krenuo i gazi sve pred sobom i gledam koliko je moguće da se izmaknemo iz tog voza. Da izvučemo glavu i telo, neće biti lako, jer ovako nešto nisam video. Ni sa kim više ne možete da razgovarate. Za razliku od drugih iz regiona, razgovaram sa svim svetskim liderima, zahvaljujući snazi Srbije. Plašim se da je ovo tek početak. Nadam se da će rusko rukovodstvo i predsednik Rusije Putin razmisliti o svemu – rekao je predsednik Srbije.

Prvi smo za ulazak u EU

Predsednik Srbije je rekao i da je u subotu imao najprijateljskiji razgovor s Makronom.

– Rekao je da neće biti ni Ukrajina, niti bilo ko drugi pre Srbije u Evropskoj uniji – ispričao je Vučić.

Makron je u telefonskom razgovoru takođe pružio ličnu podršku Vučiću zbog načina na koji vodi Srbiju u budućnost i preneo mu nedvosmisleno da, bez obzira na geopolitičke promene u Evropi i svetu, Srbija ostaje ključni prioritet i prva zemlja za ulazak u Evropsku uniju. Dvojica državnika su razgovarala i o situaciji u Ukrajini i razmotrila sve bilateralne veze Srbije i Francuske.

Kandidat za šefa države

Srpska napredna stranka odlučila je da kandiduje Aleksandra Vučića za predsednika Srbije, saopštila je potpredsednica naprednjaka Ana Brnabić. Ona je, posle sednice Predsedništva SNS, istakla da je Vučić kandidat koalicije Aleksandar Vučić zajedno možemo sve.

Zahvalila se partnerima SPS-u, JS-u, SVM na tome što su podržali SNS u ovome.

Razgovor s Erdoganom

Vučić je telefonom u subotu razgovarao i sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom o bilateralnim odnosima dveju zemalja. Dvojica predsednika su, kako je saopšteno, konstatovala da ekonomska saradnja, posebno u oblasti infrastrukture, dobro napreduje. Dogovoreno je i održavanje sledeće sednice Visokog saveta za saradnju, s obzirom na to da “taj format daje snažan impuls jačanju veza dveju zemalja”. Vučić i Erdogan su razgovarali i o situaciji u Ukrajini, kao i na Zapadnom Balkanu i izrazili opredeljenje da doprinose održavanju mira i stabilnosti u regionu.