Srbija malo nervozna na pitanje Kosova

0

Samuel Žbogar

 

Žbogar je juče u Briselu rekao novinarima da je predsednik Srbije Boris Tadić odbio da učestvuje na konferenciji o zapadnom Balkanu u subotu zbog toga što Srbija čeka odluku MSP i ne želi ni na koji način da prejudicira tu odluku, prenela je agencija STA.

 

Verovatno iz tog razloga za Srbiju nije bilo prihvatljivo nijedno od predloženih rešenja za konferenciju, ocenio je on posle sastanka s ministrima spoljnih poslova zemalja članica EU.

 

Žbogareva izjava bila je, kako je navela slovenačka agencija, odgovor na pitanje novinara o nezvaničnim navodima da je Španija, predsedavajuća EU, izvršila pritisak na predsednika Srbije da bojkotuje konferenciju na Brdu kod Kranja pošto Madrid, takođe, planira da organizuje konferenciju o zapadnom Balkanu, koja bi trebalo da bude održana u Sarajevu u maju ili junu.

 

Na pitanje da li veruje da će Španija uspeti u onome u čemu je Slovenija omanula, Žbogar je napomenuo da će konferencija koju organizuje Madrid biti na ministarskom nivou. Prema njegovim rečima, u Sarajevu bi mogla biti primenjena takozvana "Gimnih formula", što znači da ne bi bilo natpisa sa imenima država.

 

Žbogar je podsetio da je Srbija, u vreme češkog predsedavanja EU, prihvatala tu formulu.

"Videćemo da li će to funkcionisati u Sarajevu. To je stvar španskog predsedništva i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton", dodao je on.

 

Žbogar je rekao i da je izvestio zvaničnike EU o pozitivnim stranama konferencije na Brdu kod Kranja i da ih je upozorio na očekivanja zemalja zapadnog Balkana od konferencije u Sarajevu. On je odlučno odbacio navode britanskog nedeljnika "Ekonomist" da bi Slovenija mogla, iz osvete, da ometa Srbiju na putu ka EU.

 

"Mislim da slovenačka vlada ne deluje iz osvete… i mislim da je u našem interesu i u interesu Evrope da Srbija nastavi put ka EU, što ćemo nastaviti da podržavamo, kao što smo i dosad radili", naglasio je on.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here