Srbija nasledila od SFRJ 11 miliona evra

0

Ostalo od pređašnih vremena: Josip Broz Tito i njegova supruga Jovanka Broz
 

Skoro deset miliona evra, sa pripadajućom kamatom, biće uplaćeno Srbiji, a zajedno sa novcem iz Njujorka – to će iznositi oko 11 miliona evra, piše "Blic".

 

Trgovački sud u Parizu doneo je nedavno presudu o "odmrzavanju" sredstava koje je centralna banka SFRJ stavila na račune banke Kredi agrikol, a reč je o 24,44 miliona evra, blokiranih još od 1996. godine.

 

Države naslednice mogu da računaju i na pripadajuće kamate, a iznos se deli u skladu sa sporazumom o sukcesiji. Srbiji, koja u ovom postupku zastupa i Crnu Goru, pripada 38 odsto. Francuska banka nije želela da dopusti raspolaganje ovim novcem bez sudske presude.

 

Formalni postupak pred sudom u Parizu prošle godine pokrenula je Narodna banka Srbije (NBS), odnosno guverner Jorgovanka Tabaković. Sporazum o sukcesiji imovine bivše SFRJ države naslednice potpisale su 2001. godine, Hrvatska ga je ratifikovala 2004. godine, a aneksom je definisana podela raspoloživih sredstava.

 

Još postoje sporovi oko sredstava koja su bila stavljena na devizne račune bivše SFRJ, držana kod jugoslovenskih banaka za zajednička ulaganja u inostranstvu, koja su, kada je sporazum sklopljen, procenjena na 645 miliona dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here