Srbija podržava napore OEBS u Ukrajini

0

Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet svih članica UN, ali i napore OEBS-a u rešavanju krize u Ukrajini: Ivica Dačić u Beču
 

Na otvaranju trodnevne godišnje konferencija OEBS-a o bezbednosti "Aktuelni bezbednosni izazovi i uloga OEBS-a", Dačić je ocenio da iskustvo Srbije iz dijaloga Beograda i Prištine može da bude od koristi u rešavanju problema kad preuzme predsedavanje OEBS-om 2015. godine.

 

U kontekstu ukrajinske krize, Dačić je ponovio da Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet svih članica UN i da snažno podržava napore OEBS-a na smirivanju krize u Ukrajini.

 

Mirovni plan ukrajinskog predsednika Petra Porošenka nudi priliku za unapređenje unutrašnjeg dijaloga i jačanje institucija što je u interesu svih građana, rekao je Dačić i podržao aktivnosti Švajcarske kao predsedavajuće OEBS-om u cilju smirivanja te krize.

 

Ukrajina je test za OEBS

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer izjavio je da ukrajinska kriza test za OEBS i da je više nego ikada potrebno delovati.

OEBS je ojačao kapacitete u borbi protiv transnacionalnih pretnji poput terorizma, organizovanog kriminala, trgovine ljudima i narkoticima, naveo je Zanijer.

Govoreći o delovanju OEBS-a, Dačić je istakao da je jedna od najznačajnijih oblasti borba protiv transnacionalnih pretnji i istakao da je potrebno fokusirati se na jačanje evropske bezbednosti kao zajedničkog projekta.

 

Ministar spoljnih poslova Švajcarske koja ove godine predsedava OEBS-om, Didije Burkhalter rekao je da se Ukrajina suočava sa dubokom krizom – nepoštovanjem teritorijalnog integriteta i sve većim ekonomskim izazovima.

 

Ukrajinska kriza je bolno podsećanje da bezbednost u Evropi ne može biti uzeta zdravo za gotovo… Ukrajinska kriza treba da bude poziv za buđenje svih nas, rekao je Burkhalter i istakao da je za mirovni plan u Ukrajini potrebno da pobunjeničke grupe izaberu put dijaloga i polože oružje.

 

OEBS je spreman da prouči sve mogućnosti kako bi pomogao Ukrajini, rekao je šef švajcarske diplomatije, ističući takođe da je važno da predsednici Ukrajine i Rusije Petro Porošenko i Vladimir Putin direktno razgovaraju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here