Pexels

Kraljevčanka Maja Kovačević, samohrana majka jedanaestoro dece, smatra da novac nije presudan u formiranju porodice ali, kako ističe, mnogo je važno da država stoji iza formiranja ideje o velikoj porodici.

– A u stvarnosti ljubav je ono što stvara sve, porodicu, zajednicu, ljubav, što pokreće svet. Uz ljubav je zaista moguće, i kada je teško, biti roditelj i jednog, troje ili jedanaestoro dece – priča ona za “Vesti”.

Seća se da je još kao devojčica zamišljala da bude majka koja će imati dosta dece i da to, kako kaže, nije to bio neki određen broj, već nešto kao po bajci živeo je kralj sa sedam sinova…

– U dečjim igrama sam uvek sam glumila majke i zamišljala da sprema dosta hrane. I, slava Bogu, želja mi se i ispunila evo danas da bismo ručali mora zaista da se pripremi mnogo hrane – priča nam.

U osvrtu na novu meru, naša sagovornica ukazuje da prvi put postoji zainteresovanost države da stane u odbranu srpske porodice, kako formiranjem Ministarstva za porodicu, tako i nizom novih mera kojima se pospešuje natalitet.

– Verujem da je to početak borbe za očuvanje nacije i srpskog naroda. Naravno, ne može se sve rešiti odmah ali minut do dvanaest je bio da se to pokrene. Svakako se moramo setiti da je u prošlosti dečji dodatak i sve nadoknade nisu isplaćivane kako treba, a sada prvi put imamo odgovornost prema porodicama i deci da sve to bude redovno isplaćeno – kaže majka osam sinova i tri ćerke.

Napominje da treba mnogo toga još uraditi i promeniti ali se na ovom “putu od hiljadu milja vidi prvi korak”. Pre tri godine, preminuo je njen suprug Radiša i sa 37 godina morala je da nastavi dalje kao udovica i žena koja će svojim mališanima biti i otac i majka.

– Kada smo ostali bez supruga i oca, bilo je teško to objasniti sebi i deci, ali Gospod nas sve ukrepljuje svakoga dana i kao dobri otac ne ostavlja nas nikada i nikada ne daje teži krst od onoga koji možemo da ponesemo – priča Majka hrabrost.

Maja Kovačević od Radišine smrti sama vodi izdavačku kuću “Glas Srbije” i od tog posla hrani i školuje decu.

– Teško je boriti se u sferi posla kojim se bavim, naročito od kada je krenula pandemija korone, jer većina promocija mojih knjiga bila je u vezi sa Srbima u dijaspori. Verujem da će se uskoro pronaći način kako da i u vremenu koje je pred nama nastavim tim putem da idem – kaže ona.

Stihovi podrške

– Sada se najviše bavimo stvaranjem pesama koje pevamo deca i ja. Za sada smo u okviru duhovno prosvetiteljske akcije “Zavoli voli, obnovimo sebe, Glas Srbije” uradili tri pesme, a evo pred nastupajuće praznike izlazi i pesma “Jedan gladni čovek” po tekstu Svetog vladike Nikolaja. Ta pesma je ujedno i poziv da u vremenu pred nama svi budemo dobri ljudi i da ono što je nama Gospod darovao i mi darujemo drugima, jer ništa nije na ovom svetu naše sve je Božje. Da tom ljubavlju podržimo jedni druge – kaže Maja.