Ministarstvo odbrane Republike Srbije
Pripadnici Vojske Srbije

Stručna javnost podržava predlog Generalštaba Vojske da se posle skoro 14 godina ponovo uvede obavezno služenje vojnog roka.

Generalštab VS je ovaj predlog obrazložio podizanjem odbrambenih sposobnosti zemlje kroz podmlađivanje i unapređenje popune i obučenosti aktivnog i rezervnog sastava. Predlog su uputili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji će dati konačnu reč.

Očuvanje zemlje

Obrazlažući inicijativu, ministar odbrane Miloš Vučević je istakao da ona nije pokrenuta da bi se Srbija spremala za ratove i sukobe, već da će to biti od koristi za društvo, kao i za pojedince koji će vojni rok služiti.

Sagovornici “Vesti” ističu da je to neophodan korak kako bi se očuvala bezbednost zemlje.

– Srbija se vraćanjem obaveznog služenja vojnog roka ne sprema za rat, niti se ikada spremala. To je naša politička opredeljenost. Međutim, bezbednosni izazovi i pretnje prema Srbiji su takvi da moramo imati obučeno stanovništvo za vojni poziv. I to je praksa većine zemalja sveta – ističe predsednik Skupštine Kluba generala i admirala Srbije, general Milomir Miladinović.

On je ukazao da je statistika neumoljiva i da ukoliko se računaju mladi od 18 do 42 godine u kategorijama prvog, drugog i trećeg poziva, tada se Srbija sa ranije 24 obučena godišta svela na duplo manje.

– Praktično mi danas nemamo mlade do 30 godina koji su prošli bilo kakav vid vojne obuke. Vraćanjem obaveznog služenja vojnog roka Srbija će, uz ratnu tehniku koja je sada u rangu ratnih tehnika država u okruženju i šire, imati i ljudski faktor koji je osposobljen da je koristi – objašnjava ovaj general.

Spremnost za izazove

I njegov nekadašnji kolega, general Luka Kastratović kaže da sva svetska iskustva, a posebno malih zemalja, pokazuju da bez rezervnog sastava oružane snage tih zemalja nisu sposobne da izvršavaju ni zadatke u miru ni u kriznim situacijama, a pogotovo u ratu.

– Izgradnja stabilnog odbrambenog sistema se sprovodi i kroz nabavku savremenog naoružanja, ali i kroz stalno podmlađivanje i unapređenje obučenosti i aktivnog, ali i rezervnog sastava. Odbrana od NATO agresije je najbolji primer. Da tada nismo imali obučeni rezervni sastav teško da bismo mogli da se suprotstavimo agresorima iz 19 najmoćnijih zemalja u svetu. I toga su Amerikanci bili veoma svesni kada su nam “pomogli” da reformišemo našu vojsku, ali tako što ćemo oslabiti naš odbrambeni sistem, isprazniti skladišta opreme i naoružanja – kaže Kastratović.

On poručuje da to nikako ne znači da se Srbija priprema za rat.

– Prvenstveni cilj izgradnje jakog odbrambenog sistema je odvraćanje svih onih koji imaju neke teritorijalne ili druge pretenzije na našu zemlju. Posebno danas, kada se ratni vihori šire zemljinom kuglom, država i njena vojska ne smeju da budu iznenađeni i nespremni za svaki izazov – zaključuje general Kastratović.

Tradicija od dva veka

Odluku o ukidanju obaveznog služenja vojnog roka Skupština Srbije donela je sredinom decembra 2010. godine, a obrazložena je činjenicom da će biti uspostavljena profesionalna vojska. Time je, posle gotovo dva veka, u Srbiji ukinuta tradicija obaveznog služenja vojske.

Luka Kastratović tvrdi da je to bila direktna posledica programa Partnerstva za mir, u okviru reforme Vojske uz “pomoć” SAD.

– Sa ciljem da se, kako su isticali, “izgradi efikasan, održiv i ekonomičan sistem odbrane i profesionalna vojska koja je u stanju da izvršava postavljene zadatke” – podseća Kastratović.

U uniformu na četiri meseca?

Miloš Vučević je rekao da je predloženo da služenje vojnog roka traje četiri meseca, a da će se Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane spremati za implementaciju, ukoliko se donese odluka za reaktiviranjem.

– Potrebno nam je određeno vreme da se infrastruktura pokrene, da kasarne budu pripremljene, da regrutni centri opet rade u tom nivou. Potrebno je da imamo novo regrutovanje rezervnog sastava, bolju popunjenost, obučenost – naglasio je Vučević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here