Srbija: U četvrtak suđenje Mihalju Kertesu

0

 

Mihalj Kertes će se zbog finansijskih malverzacija opet naći na optuženičkoj klupi

 

 

Kertes je optužen za nelegalno iznošenje višemilionskih suma na Kipar, davanje sredstva za više od 1.100 preduzeća i ustanova, čime je savezni budžet oštetio za 60 miliona evra.

Kako se navodi u optužnici, sredinom 1994. godine tadašnji predsednik Srbije, sada pokojni Slobodan Milošević, organizovao je kriminalnu grupu, čiji su članovi bili potpredsednici Savezne vlade Nikola Šainović i Jovan Zebić, kao i Kertes.

Protiv Miloševića i Zebića postupak je prekinut jer su preminuli, dok je protiv Šainovića razdvojen, jer je on optužen pred Haškim tribunalom. Prema optužnici, po nalogu Miloševića deo novca sa carine predavan je, mimo osnova, raznim pravnim i fizičkim licima, političkim strankama i Resoru državne bezbednosti.

Šainović i Zebić sprečavali su da savezna budžetska inspekcija kontroliše rad carine, i precizirano da je oko 38 miliona nemačkih maraka izneto sa carine u kešu i položeno na račune of-šor kompanija i banaka na Kipru.

 

Tužilaštvo navodi da je Kertes od uvoznika nafte naplaćivao carinu i u naturi, oduzimajući im gorivo, pa je tako pojedinim firmama dodeljeno više od 30.000.000 litara dizela D2 i oko milion i po litara benzina.

 

Na početku suđenja, 5. septembra 2007. godine, Kertes je odbacio navode optužnice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here