Bunite se protiv šefova ili će vas strefiti infarkt!

0

 

Stručnjaci stokholmskog Instituta za istraživanje stresa su do ovog zaključka došli prateći 2.755 zaposlenih muškaraca između 1992. i 2003. godine, pri čemu je reč o osobama koje prethodno nikad nisu doživele srčani udar, preneo je Rojters.

Do kraja studije je 47 ispitanika ili doživelo srčani udar, ili je umrlo od srčane bolesti. Utvrđeno je da su mnogi od njih ćutke prelazili preko nepravednog tretmana na poslu. Pošto su uzeti u obzir i faktori kao što su godine, društveno-ekonomski položaj, rizične navike i ponašanje, pritisak na poslu i biološki rizični faktori, ispostavilo se da postoji bliska veza između tihog podnošenja nepravde od strane kolega ili šefova i srčanog udara ili srčane smrti.

Ispalo je da su muškarci skloni tihom trpljenju pod dva do pet puta većim rizikom da obole od nekog srčanog oboljenja nego oni koji se na poslu konfrontiraju s osobama koje im čine nepravdu.

Švedski stručnjaci priznaju da ipak ne mogu da odgovore na pitanje kako je najbolje otvoreno reagovati na nefer tretman na radnom mestu, ali iznose nekoliko mogućnosti – direktan protest, momentalni razgovor sa osobom koja nije fer, momentalno vikanje na dotičnu osobu ili kasniji razgovor s njom, kada se situacija smiri.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here