Srbima na Kosovu preti izolacija

0

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je na sastanku sa poslanikom nemačkog parlamenta Tostenom Frajom da je neophodna pomoć međunarodne zajednice kako Srbi na Kosovu ne bi ostali u političkoj izolaciji.
– Za izgradnju poverenja, od velike je važnosti adekvatna zastupljenost i ravnopravno učešće Srba u političkom životu na Kosovu i Metohiji i u tom smislu, u ovom trenutku neophodna je pomoć međunarodne zajednice kako Srbi ne bi ostali u političkoj izolaciji – rekao je Đurić.

Učešće u vlasti

Na nedavno održanim parlamentarnim kosovskim izborima Srbi su osvojili deset mandata, a nadaju se da će im uslovni glasovi pomoći da osvoje i jedanaesti. Po kosovskom ustavu Srbi će sigurno imati jedno ministarsko i dva zamenička mesta, a ako nova kosovska vlada bude imala više od 12 ministarstava, Srbima se povećava pravo na još jedno ministarsko i jedno pomoćničko mesto.

Komentarišući Đurićevu izjavu, analitičar Dušan Janjić ocenjuje da Nemačka može puno da pomogne, ali da najviše ipak može da promeni Beograd, "ako promeni politiku komandovanja Srbima, počne sa njima da radi, sarađuje i da ih sluša". On dodaje da ne treba zaboraviti Albance, a "da biste uticali na njih neophodni su dobri odnosi sa Velikom Britanijom i Amerikom".
– Pretpostavljam da je to malo više prigodna izjava s obzirom na to da je premijer bio u Berlinu, i s obzirom na ulogu Nemačke oko briselskih sporazuma. Angela Merkel je dosta tu uradila, ali ne treba zaboraviti da je to mogla da uradi samo zato što je postojala saglasnost u EU i što je to podržavala SAD. Šta god značila politička izolacija, Nemačka nije dovoljna. Ako Beograd želi da ojača položaj Srba, moraće da sarađuje sa Amerikom i moraće malo pažljivije da se odnosi prema Britaniji, koje su najuticajnije na Kosovu – kaže Janjić.
Na temu šta bi bila politička izolacija za srpsku zajednicu, on ističe da su Srbi politički dezorganizovani.
– U tom prvom delu koji se zove politički rad, obuka, formiranje stranaka, razvoj civilnog društva, tu Beograd može direktno da pomogne, ali pre svega da promeni dosadašnji način rada sa Srbima. I sam Đurić je nasledio kancelariju iz koje se odlučivalo ko je podoban, a ko nije, i mislim da prvo što Beograd mora da uradi jeste da napusti politiku podela i da radi sa svim Srbima. Tu Nemačka može da pomogne i u znanju i u treningu. Druga stvar oko koje Nemačka može da pomogne je formiranje zajednice srpskih opštine koji je jedan od oblika prevladavanja političke izolacije. I još jedna stvar, oko koje Nemačka, nažalost, više govori nego Beograd, a to je zaštita manjinskih prava Srba – kaže Janjić.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here