Srbin pozvan da ruši oštećenu zgradu

0

Vlasnik građevinske firme Top In inženjer Živojin Trifunović imao je priliku, kao jedan od retkih, da posle eksplozije detaljno pogleda ruševine i stanje zgrade. On je "Vestima" kazao da je pozvan da pogleda jednu zgradu za rušenje, a da pre toga nije čuo da je došlo do eksplozije.

Kada je došao na mesto eksplozije video je veliku štetu na zgradi na kojoj su se urušili krov i poslednja dva sprata i izrazio sumnju da je eksplozija gasa mogla da izazove takvu štetu.

Krivac samoubica

Eksplozija u kojoj su potpuno uništena gornja dva sprata zgrade u centru Beča je posledica pokušaja samoubistva 19-godišnjaka, koji je ujedno i jedina žrtva te nesreće, saopštila je austrijska policija. Portparol policije Adina Mirčoane je navela da je istraga pokazala da je neko namerno oštetio plinsku rernu, a poginuli muškarac je pronađen sa upaljačem u ruci.
"Postoje i druge indikacije da je on bio suicidalan, što se moglo zaključiti iz njegovog razgovora sa prijateljima uoči tog čina", rekla je portparol.

Prema njegovim rečima zgradi nema spasa jer su popucali gotovo svi zidovi i na prizemlju.

– Zgrada je potpuno uništena i u kritičnom je stanju – rezimirao je on dodajući da je silina eksplozije bila tako jaka da su delovi zgrade spljoštili automobil koji se nalazio preko puta tog zdanja.

Uzrok eksplozije za sada nije poznat, a vatrogasci ukazuju da je jak eksplozivni talas izazvao urušavanje, te da će trajati dok se uzrok ne utvrdi. Mediji spekulišu da bi najverovatniji uzrok eksplozije mogao biti kvar na gasnim cevima u zgradi.

Inače zgrada je starogradnja sa tri sprata, u čijem prizemlju se nalazi više malih prodavnica.

Stanari okolnih zgrada, i par sati posle eksplozije, bili su u šoku.

"Čuli smo jaku eksploziju, koja je prodrmala sve prozore na našoj zgradi", rekla je "Vestima" stanarka zgrade koja je udaljena 30-ak metara od mesta eksplozije.

Odmah posle eksplozije mnogi su istrčali na ulice da vide šta se desilo, ali nisu mogli ništa da vide zbog gustog oblaka dima koji je "zarobio" čitavu ulicu nedaleko od dopisništva "Vesti".

Stanari kod rodbine

U zgradi je bilo prijavljeno 50 osoba. Stanari urušene zgrade, koji su usled eksplozije izgubili stan, smešteni su kod rodbine ili u smeštaj koji je stavila na raspolaganje ospstina Beč.
Radovi na uklanjanju šuta sa ulice trajali su do večernjih sati, pošto je eksplozija bila veoma jaka da je kolovoz sve do trotoara preko puta zgrade prekrila ostacima gornjih spratova.

Oni opisuju da su imali teškoće da dišu, koliko je bio gust dim i to čak sat vremena posle eksplozije, kada su u punom jeku bile akcije spasavanja.

Stanari okolnih zgrada ističu da je usled eksplozije zemlja vibrirala, kao da je zemljotres.
Veliku sreću imao je Ranko K, koji je taman izašao iz svog parkiranog automobila, kada se dogodila eksplozija.

– Parčići stakla su prštali na sve strane. Znao sam odmah da je ovo danas moj drugi rođendan – izjavio je novinarima, dodajući da se tresla i zemlja, i da se stvorio oblak koji se sastojao od šuta, stakla i prašine.

Tek kada se udaljio sto metara od zgrade znao je, kako je dodao, da je na sigurnom.
Potom je, ovaj vozač, rodom iz Bosne, upozoravao ostale ljude koji su bili u blizini eksplozije.

 

Znatiželjnici

Više sati je gužva oko zgrade, bila ogromna, jer su mnogi došli da vide šta se dogodilo.
Kao i kod mnogih drugih nesreća mladi su dolazili da se slikaju ispred urušene zgrade, a drugi da vide o čemu više sati javljaju elektronski mediji.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here