Zajednica mala, ali za svako poštovanje

0

Svečanoj akademiji koju su veoma lepo i profesionalno vodili na nemačkom i srpskom jeziku Branka Đokić i Aleksandar Mihailović, prisustvovali su brojni značajni gosti, kojima su uručene i povelje i zahvalnice za dugogodišnju saradnju.

– Zadovoljan sam akademijom, poseta je bila solidna, mada je mogla biti i bolja. Ali, i zato ima objektivnih razloga – jedno naše udruženje je gostovalo u Francuskoj, a i dosta zemljaka je na odmoru, spojili su Vaskrs sa prvomajskim praznicima, pa i to je jedan od razloga večerašnje nešto skromnije posete – kaže za "Vesti" Boban Đurić, predsednik Zajednice srpskih klubova u Forarlbergu.

 

Jablanovu povelja "Vesti"

– "Vesti" su od prvih dana izlaženja, pre više od 20 godina, pratile aktivnost, ne samo moju nego i drugih aktivista u celoj Evropi i na ovo priznanje – povelju vašeg lista koju sam večeras dobio, posebno sam ponosam – kaže osnivač Zajednice srpskih kubova Isidor Jablanov rodom iz Novog Kneževca, koji već godinama a živi u Rankvajlu, u Forarlbergu.
– Nadam se da će i generacije Srba koje dolaze čitati vaše odlične novine – istakao je Jablanov.

– Bila mi je izuzetna čast da u ime Saveza Srba u Austriji prisustvujem ovom značajnom skupu. Visoki gosti iz pokrajine Forarlberg dali su poseban sjaj manifestaciji. Iako je pokrajina Forarlberg mala po teritoriji, članstvo u ovoj zajednici daje svoj maksimum i u odnosu na ostale pokrajine u kojima ima više Srba, zaslužuje svako poštovanje – kaže za "Vesti" Zoran Aleksić, predsednik Saveza Srba u Austriji.

– Sledeća naša aktivnost je priprema za austrijsku Smotru 10. maja u Gmundenu i odlazak na Evropsku smotru u Banjaluci. Da napomenem još naše klubove koji čine ZSK u Forarlbergu. Folklorna udruženja Kolo, "J. J. Zmaj", Zavičaj i budući novi član "Sveti Nikola" iz Volfurta, a od fudbalskih klubova tu su Dinara i Jugends, kao i pet boćarskih klubova – dodao je Đurić.

Među gostima koji su dobili priznanja jesu odbornik pokrajinske skupštine Erih Švercler, konzul Srbije u Salcburgu Olivera Starčević, direktor predstavništva Republike Srpske u Beču mr Mladen Filipović, predsednik Radničke komore u Forarlbergu Hubert Hemerle, predsednik pokrajinskog radničkog sindikata u Forarlbergu Norbert Loaker, gradonačelnik opštine Gecis Verna Huber, predstavnik odeljenja za integraciju pokrajinske vlade mr Karmen Nardli, predstavnica odeljenja za kulturu pokrajinske vlade Suzana Fink, predstavnica Zajednice za integraciju i migrante u Forarlbergu dr Eva Grabher, predsednik Saveza Srba u Austriji Zoran Aleksić, delegat Radničke komore u Forarlbergu Girčan Ez-Jilmaz, predstavnik sektora integracije opštine Rankvajl Danijela Ebner, delegat internacionalne kulturne zadruge u Forarlbergu Koni Ejler, predsednik ZSK u Tirolu Gostimir Marić, potpredsednik srpsko-austrijsko-italijanskog udruženja privrednika Tirola Zoran Momirović, predstavnik kluba Gornje Austrije Hans Kalinger, koordinator odbora Timočke regije Borivoje Krekulović, predsednici klubova ZSK Forarlberg, kao i predstavnici srpskih klubova iz Švajcarske i Nemačke.
 

"Lola" i Rusi

Specijalno za ovu priliku domaćinima su u goste su došli i članovi Akademskog kulturno-umetničkog društva "Ivo Lola Ribar" iz Beograda, a nastupalo je i rusko pevačko društvo iz Koblaha u Forarlbergu, koje postoji već tri godine.
Članovi "Lola" su izveli celovečernji koncert i nagrađeni gromkim aplauzima publike.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here