Lična arhiva
DEFILE : Veterani iz Trsta u centru Trebinja

Udruženje Pontes-Mostovi iz Trsta učestvovalo je na 4. međunarodnom susretu folklornih ansambala veterana Trebinje 2023, u organizaciji Gradskog KUD ALAT – Svislajon.

Dragana Antonijević, predsednica udruženja, Biljana Klepić, potpredsednica i članica Lidija Radovanović ističu da svi iz ansambla nose predivne utiske sa ovog gostovanja.

– Pre pandemije smo puno putovali i nastupali van Italije, pa kako se situacija normalizovala rešili smo da ponovo počnemo. Ovaj put na festival veterana u Trebinju gde se predstavilo 21 društvo sa oko 500 učesnika iz BiH, Srbije i Crne Gore. Domaćini KUD Alat su sve odlično organizovali. Srdačno su nas dočekali i priredili neformalno druženje kako bi se prisutni što bolje upoznali i zbližili. Pre početak festivala bio je i defile kroz centar starog grada, zatim prijem predstavnika društava kod gradonačelnika Mirka Đurića. Posetili smo i dva vrlo značajna mesta za srpski narod na ovim prostorima, manastir Tvrdoš i crkvu u Trebinju, Hercegovačku Gračanicu – kaže za “Vesti” Dragana Antonijević.

Ona dodaje da su iskoristili priliku i posetili Mostar i Dubrovnik.

Biljan Klepić navodi da su imali jako dobar nastup za koji su dobili pohvale od kolega.

– Mislim da ćemo svi dugo pamtiti ovo putovanje ne samo zbog lepote koju je oko videlo, nego najviše zbog lepote koja je obogatila naše duše, lepota mira, spokoja, prijateljstva, novih saznanja. Nadamo se da će ovakvih putovanja biti još i da nećemo stati sa otkrivanjem novih ljudskih vrednosti kroz folklor i našu tradicuju, koja je prelepa i koju treba što više pokazivati i očuvati. Ovim putem u ime celog SKUD Pontes-Mostovi želim još jednom da zahvalim našim domaćinima GKUD Alat – Svislajon, predsedniku društva Nedeljku Lambeti, koreografu Vasi Masleši i Sari Sekulović, devojci koja je bila zadužena za nas- navodi Biljana Klepić.

Biljana Klepić, gradonačelnik Đurić, Dragana Antonijević i Jovan Sovilj

– Privilegija je bila doći u Trebinje, jer je to grad koji zaslužuje svaku pažnju zbog kvalitetaljudi i topline koju ima. Na velikoj žurci svih učesnika festivala smo igrali i pevali do pola noći. Pre nastupa obučeni u vlaške nošnje učestvovali smo u defileu, a posle koncerta su nam domaćini priredili fantastičnu večeru i zabavu uz živu muziku – prenosi svoje utiske Lidija Radovanović.

Radost i tuga u Dubrovniku

Lidija Radovanović kaže da su teška srca krenuli nazad za Trst i da u povratku svratili u Dubrovnik.

POSETILI SVETINJU: Ispred Hercegovačke Gračanice

– Prošetali smo gradom, otišli u Srpsku pravoslavnu crkvenu opštinu i Crkvu Svetog Blagoveštenja. Oduševilo nas je saznanje da, posle mnogo vekova, od Nemanjića koji su u Dubrovniku čuvali svoja blaga pa do danas, opstaju srpska crkva, parohija, biblioteka i groblje. Ono što nas je rastužilo je što na dva ćoška od crkve, stoji tabla koja na kojoj piše da su Srbi i Crnogorci izvršili opsadu i bombardovanje Dubrovnika 1991. godine i da su uništili blago pod zaštitom Unesko. Vrlo tužno i nepravedno da Hrvati posle Jasenovca i “Oluje” imaju obraza da tako nešto postave u jedan turistički grad – kaže Lidija Radovanović.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here