M. Stanković
Svi učesnici akademije sa ocem Sašom i profesorkom Slađanom

Posle prošlonedeljne liturgije u hramu Svetog Georgija u Bremenu svečano je proslavljen Savindan.

U hramu su se okupili brojni parohijani i učenici nastave na srpskom jeziku koju organizuje Ministarstvo prosvete Srbije, sa svojom profesorkom Slađanom Dunjić Fridrih i roditeljima da proslave školsku slavu. Liturgiju je služio nekadašnji paroh ovoga hrama, protojerej Saša Momirović, jer je nadležni paroh protojerej Dragan Jovanović bio sprečen iz zravstvenih razloga. Prota Momirović je osveštao slavska znamenja koja je pripremila porodica Spasojević, Dagmar i Zorana sa sinovima Nikolasom, Morisom i Lukom. Kumstvo za iduću godinu su preuzele porodice Jovanović i Jović.

Sva srca su zatreperila kada se hramom zaorila himna Svetom Savi koju su poveli đaci, a nakon toga su izveli bogat program koji su vodili Teodora Zečević i Mihajlo Sremac. Divnim stihovima koje je govorila Sofi Marković je počela svečana akademija. Potom su se ređali najlepši stihovi posvećeni prvom srpskom učitelju, prosvetitelju i svetitelju. Stihove su sa velikom pažnjom i bez greške govorili svi učesnici akademije: Saša i Vanja Mrkonjić, Jelena Dragutinović, Stefan Knežević, Oskar Hese, Ognjen i Sofija Jović, Matea i Ena Strugar, David Marković, Mila Helveg, Lea, Lena i Darian Branković, Luka i Jovan Vidanović, Jana i Damjan Jovanović, Uroš i Miloš Radosavljević, Nada Jovanović, Natali Fridrih, Emilija Mikić, Aleksandar Zečević, Luka, Moris i Nikolas Spasojević.

Teodora Zečević i Vanja Jovanović su izuzetno lepo odrecitovali “Ko udara tako pozno”. Lea i Lena Branković su sa Janom Jovanović otpevale pesmu “Rasti, rasti, moj zeleni bore”. Nada Jovanović i Natali Fridrih su se odužile svetitelju pevajući pesmu “Govori, Gospode”.

Profesorka Slađana je zahvalila đacima i roditeljima što su se odlično pripremili za svečanost i za divnu saradnju koja traje. Ona je istakla i značaj saradnje sa Srpskim kulturnim centrom Bremen i našom pravoslavnom crkvom. Posebno je pozdravila sveštenika Sašu Momirovića i zahvalila mu što je našao vremena da dođe i podeli radost praznika sa bivšim parohijanima i đacima.

Darovi i bogata trpeza

Svi đaci su darovani paketićima u kojima je bilo mnogo slatkiša koje su pripremili roditelji zajedno sa Crkvenim odborom i ocem Draganom. Bogata slavska trpeza je postavljena u posebnom delu hramu, a za nju su se pobrinuli kumovi slave.