Srpska crkva na izvoru Dunava

0

Veliki dan za parohiju: Služba u hramu
 

Na ovaj veliki događaj prvi put je liturgiju u ovom gradu služio novopostavljeni vladika Sergije sa više sveštenika. Pored lokalnog paroha protonamesnika Milenka Markovića bogosluživali su i protonamesnici Stanko Rakić  (Štutgart), Aleksandar Škorić (Karlsrue), Ljubomir Zorica (Ulm), Slobodan Tijanić  (Fridrihshafen), Simon Turkić (Frankfurt), jerej Jovan Gatarić (Frajburg), đakon Dragoslav  Ćorković (Štutgart), čteci Petar Puđa i Marko Radmilo, kao i monah Isaije iz manastira Bijela (u  Crnoj Gori) uz divno pojanje hora "Sveta Jelena Dečanska".

 

 

Ikona za vladiku

Obraćajući se prisutnima vladika je istakao da mu je toplo oko srca i to upravo od ljubavi
prisutnih.

– Toplo mi je od vaše ljubavi koju vidim na vašim licima i srcima.
On se izvinio prisutnima što zbog drugih obaveza nije mogao da ostane duže s njima, ali je obećao da će za veliko osveštenje hrama duže družiti.
Parohijani su mu sa svojim sveštenikom poklonili ikonu Svetog Arhangela Mihaila, na čemu se vladika Sergije toplo zahvalio.

ko 300 vernika i građana s čitavog prostora Švarcvalda došlo je da proslavi veliki dan za njih, jer njihova parohija ima dosta razloga za slavlje. Za kratko vreme postanka je jedna od najorganizovanijih u Nemačkoj. U prvoj deceniji postojanja ne samo da je čvrsto stala na noge već je i pred kraj kupljen plac i podignut hram, sagrađen crkveni dom, a u drugoj deceniji hram je kompletno opremljen i oslikan. Završeni su svi radovi na i oko hrama i crkvenog doma, urađena kapija, podignuta zvona. Stoga i ne čudi što su česti gosti ovog hrama ne samo naši građani iz čitave pokrajine Baden-Virtemberga već i nemački đaci, studenti, sveštenici, građani koji žele da se susretnu sa pravim izgledom srpske svetinje.

U svojoj besedi vladika Sergije je pozvao narod da istraje na pravom putu naglasivši da je "naš život i krst i raspeće i žrtva ali i vaskrsenja u Hristu". Kasnije u crkvenoj sali vladika je prerezao slavski kolač i osveštao slavska obeležja ovogodišnjih domaćina Radomira i Tanje Adamović sa decom Olgom, Mirjanom, Radomirom i petomesečnom unukom Sofijom. Domaćini naredne slave su Veseljko Radosavljević, Radosavljević Milić i Laković Ljubiša.

Učenici Dopunske škole na srpskom jeziku učiteljice Jelene Uzelac posle pevanja srpske himne izveli su bogat đački program posvećen Bogu, rodu i narodu. Bogati ručak pripremile su članice Kola srpskih sestara "Sveta Jelena Dečanska", a pored njih neumorno su radili i članovi crkvenog odbora kao i mladi omladinske crkvene sekcije pri hramu.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here