Srpska lista ostala kratkih rukava

0

Reuters
Sednica Skupštine Kosova o budžetu
 

Oni su zahtevali povećanje sredstava za opštine Parteš i Klokot, za četiri opštine na severu Kosova, kao i u ministarstvima na čijem čelu su Srbi. Koalicioni partneri Srba iz redova albanskih partija nude upola manje novca u odnosu na ono što je dogovoreno tokom pregovora o formiranju vlade u Prištini.

Srpski poslanici kažu da sa takvim budžetskim sredstvima u 2015. godini, srpska zajednica neće moći ništa da učini u svojim sredinama, a neće moći da sprovede ni osnivanje Zajednice srpskih opština, predviđene Briselskim sporazumom.

Pre napuštanja sednice, Jasmina Živković, potpredsednica kosovskog parlamenta, kaže da su za Srpsku listu suštinski najznačajniji povratak, funkcionisanje lokalnih samouprava u srpskim sredinama i formiranje ZSO, ali da su oni sada nemogući zbog nedostatka sredstava.

– Napustili smo sednicu jer nisu odobreni naši amandmani. Smanjeni su budžeti ministarstva za povratak i zajednice i lokalnu samoupravu, kao i svim opštinama gde je većinski srpsko stanovništvo. Postojao je dogovor o ozbiljnom povratku, za koji je potrebno osam miliona evra, a sa ovim sredstvima ministarstvo to ne može da učini – kaže Jasmina Živković.

Upola manje novca

"Vesti" su ranije pisale da je početkom novembra na zatvorenom delu sednice Vlade Kosova donet predlog budžeta, po kome je čak tri miliona rezervisano za nove povratnike i one koji su se nedavno vratili na Kosovo. Po tom predlogu Ministarstvo za povratak i zajednice u 2015. raspolagaće sa upola manje novca, dok, s druge strane, 253 porodice čekaju izgradnju kuća u koje bi se vratili.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here