Srpska tradicija i ponos

0

 

Pre trinaest godina je oživljen ovaj bal uz podsećanje na daleku 1846. godinu u kojoj je knez Miloš Obrenović prvi došao na ideju da organizuje takvo okupljanje svojih zemljaka koji žive u Beču.

 

Vispreni srpski državnik je tada dao i nalog kompozitoru Johanu Štrausu mlađem da napiše odgovarajuću prateću kompoziciju za ovaj bal. Tako je rođen "Srpski kvadril", koji je premijerno izveden baš na tom prvom balu.

Nadahnuti organizator

Valja posebno ovde pohvaliti organizatora Milorada Mateovića, predsednika "Srpskog centra", koji se godinama trudi i uspeva, da sve ovo osmisli tako da nijedan "Svetosavski bal" ne liči na onaj prethodni.

I ove godine se u bečkom hotelu "Šenbrun" okupila srpska elita da na ovaj način obeleži Savindan. I ne samo oni.

 

Pored naših ljudi (među kojima je bilo doktora, advokata, naučnika, uspešnih preduzetnika), došli su ugledni austrijski zvaničnici ali i mnoge diplomate iz država sa raznih strana sveta. Ta elita godinama dolazi na ovaj bal, ukazujući svoje duboko poštovanje prema Srbima.

Ovogodišnji bal je imao sve ono najlepše što ga i izdvaja od drugih priredbi. Voditelj je bio izvanredni profesor Nikola Rackov koji je veoma lako svoje najave prevodio sa srpskog na nemački, a tu su bili i predivni folkloraši beogradskog KUD "Lola". Te devojke i mladiće su opušteno i gospodstveno igrali i nosili građansku nošnju iz vremena Obrenovića.

 

Mladi i popularni glumac Ivan Bosiljčić i pevačica Snežana Berić (Ekstra Nena) sjajno su otpevali i odglumili svoje uloge, uz orkestar "Skale".

I onda ono najbitnije. Bal je počeo intoniranjem himni Austrije i Srbije, dok su gosti u prepunoj dvorani ovog predivnog hotela stajali uz upaljenu svetosavsku sveću. Za nju je vladika Konstantin rekao prisutnima da je to "sveća sreće za zemlju domaćina, ali i za sve Srbe koji žive u otadžbini i u dijaspori".

 

Uvaženi gosti

Među brojnim uglednim gostima bili su i gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma, državni sekretar u ministarstvu za dijasporu Vukman Krivokuća, austrijski državni sekretar Andreas Šider, ministarka finansija i zamenica gradonačelnika Beča Renate Brauner, kao gradski sekretar za integraciju stranaca u Beču Sandra Frauenberger.

Zatim je govorio ambasador Srbije u Austriji Milovan Božinović, nadahnuto besedeći o stremljenjima Srbije ka njoj veoma naklonjenoj Austriji.

Državni sekretar Andreas Šider je ukazao na veoma dobre odnose sa Srbijom i sa puno uvažavanja govorio o našim ljudima koji ovde žive i rade.

Nakon što je Ekstra Nena sjajno otpevala ariju "Habanera" iz opere "Karmen", dvorana je bila prepuna plesača, koji verovatno cele godine maštaju o valceru koji će odigrati sa izabranom osobom.

 

Parovi su prosto "leteli" po dvorani, razlivale se boje divnih haljina, a dame su kavaljere terale da pokažu svoje igračko umeće i svi su u tome uspevali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here