Srpski film prozor ka Srbiji

0

Udarna filmska pesnica za Ameriku: Slavica Petrović iz Čikaga i Nenad Stanković iz Toronta
 

Ovogodišnji Festival, drugi po redu, održava se, kao i prošle godine, u Muvico teatru u Čikagu od 5. do 7. decembra i u toku ta tri dana gledaoci će moći da vide najnovija ostvarenja srpske kinematografije.

– Naši posetioci mogu da očekuju najnovije filmove i one koji su već nagrađeni. Na repertoaru su tri kratkometražna i tri dugometražna filma, a svi filmovi predstavljaju najnovija dostignuća iz srpske kinematografije. Juče su prikazana dva filma – "Kad ti tata kupi slona" u režiji Marije Žižić, koja je i producent filma "Kad ljubav zakasni" u režiji Ivana Stefanovića. Danas će publika moći da vidi animirani film "Put ka svetlosti" prigodan za decu i odrasle, o našem velikom naučniku Mihajlu Pupinu. Posle toga na repertoaru je film "Top je bio vreo" u režiji Slobodana Skerlića. Ovaj film je već pokupio nekoliko nagrada na festivalima, poput Beogradskog film festa, a njegov producent je naš prošlogodisnji gost Tihomir Stanić, koji i igra u filmu, kaže naša sagovornica i nastavlja:
 

Najteže sa našim ljudima

Govoreći o problemima sa kojima se suočavala organizujući ovako veliki festival po drugi put, Slavica Petrović kaže da najveće glavobolje donosi, na žalost, saradnja sa ljudima u Srbiji.
– Kod nas je sve "lako ćemo" a mi ovde imamo određene uslove i pravila koja moramo da ispoštujemo ukoliko hoćemo da radimo sa renomiranim teatrima. Želimo da sve bude na nivou festivala, profesionalno i da se oseti ta festivalska atmosfera i zato moramo da se ponašamo profesionalno.

– Nedeljni program počinjemo ranije, tako da će prva projekcija biti u pet časova popodne. U tom terminu biće prikazan dokumentarno – igrani film "Lauš". Radi se tragicnoj priči našeg poznatog glumca Žarka Lauševića koju je postavila i režirala Branka Bešević – Gajić. Posle ovog filma u 6,45 biće prikazana komedija "Mali Budo" poslednji film na Festivalu. On je nedavno imao svoju premijeru u Beogradu, a u njemu igra sjajna glumačka ekipa – Petar Božović, Tihomir Stanić, Sergej Trifunović i mnogi drugi. Režiju potpisuje Danilo Bećković, koji je napisao scenario sa Dimitrijem Vojnovim, kaže predsednica Festivala i dodaje da su sve filmove pazljivo birali i da se nada da će se i gledaocima svideti.

Kao i prošle godine na Festival će doći gosti iz Srbije – Marija Žižović, rediteljka filma ‘Kad ti tata kupi slona’ i glumica Brankica Sebastijanović, koja je u velikom usponu i kojoj predviđaju odličnu glumačku karijeru. Ona igra glavnu ulogu u filmu "Kad ljubav zakasni" koji je publika imala prilike da vidi sinoć na otvaranju festivala. Sve u svemu, radost nam donosi to što možemo da predstavimo Americi i našim ljudima u Americi srpski film, koji promoviše našu kulturu i naš identitet. Zaista me raduje činjenica da ovo prertasta u jedan veoma veliki kulturni događaj, ako ne i najveći srpski kulturni događaj u Čikagu! – kaže za kraj Slavica Petrović i poziva sve ljubitelje dobrog filma da dođu na Festival i uživaju u modernoj srpskoj kinematografiji.

 

Srpski film napada i zapadnu obalu: Slavica Petrović
 

 

Peh sa našim kandidatom za Oskara

– Na žalost, ove godine smo imali peh i sa najavljenim filmom "Montevideo" Dragana Bjelogrlića, koji je nakon što smo ga dobili za festival i objavili ga, dobio učešće na Filmskom festivalu u Palm Springsu, koji zahteva američko premijerno izvođenje. Zbog toga su ga povukli sa našeg Festivala jer normalno da je njima u interesu da se pojave na Kalifornijskom festivalu, kada su u trci za Oskara. Naravno , to je izostavilo i mogućnost da sam Bjelogrlić otvori naš festival. No, nama je drago da jedan srpski film bude kandidat za Oskara, pa smo im čak i dali podrsku u tome, kaže Petrovićeva.

Sledeći Los Anđeles

Kada se završio prošlogodišnji Festival, Slavica Petrović pomenula je da bi volela da napravi slličan festival srpskog filma u svetskoj prestonici filma – Los Anđelesu.
– Da, to je moja velika želja i nadam se da ću je realizovati, kao što sam i ovaj festival u Čikagu, na kome sam radila nekoliko godina. Pre osam godina sam išla u Los Anđeles da razgovaram sa Dan Tanom, koji je držao restoran u Holivudu, a koji je i sam igrao u nekoliko filmova. Njegovi gosti su bile sve same holivudske zvezde. Radila sam intervju sa njim, pisala reportažu u mojim novinama "Ogledalo" i usput se raspitivala o uslovima za srpski filmski festival u Holivudu. Zar to ne bi bilo idealno? A sve što mnogo želimo, nije teško realizovati!

 

Za decu i odrasle

Ona dodaje da su ove godine u program Festivala uvrštena dva filma za decu i odrasle. To su ujedno i najveće promene u odnosnu na prošlogodišnji festival.
– Smatram da je neophodno da uključimo i porodicu, odnosno tate i mame sa decom. Ta deca imaju isuviše toga na engleskom ovde pa neka polako počnu da se uključuju u nešto što će ih vezivati za njihove korene. U prvom filmu "Kad ti tata kupi slona" glavnu ulogu tumači sedmogodišnja devojčica, čiji su roditelji iz jedinog srpskog cirkusa. Ona ide u školu i nastupa u cirkusu kao artistkinja i zarađuje novac za sebe i svoju porodicu. Drugi film animirani "Put ka svetlosti" takođe je za decu i odrasle i govori o Mihajlu Pupinu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here