Srpski folklor oduševio Nemce

0

Tako je bilo i ove godine. Ambasadora je na ovoj uličnoj manifestaciji predstavljao folklor i štand sa domaćim specijalitetima i alkoholnim pićima.

 

Posle pet, a možda i više godina na ovoj proslavi pojavio se i folklor Ambasadora i to sa dve grupe – mala i velika. Obe su oduševile sve prisutne, najviše nemačke domaćine, od kojih su stigle razne ponude za naredne nastupe. Najinteresantnija je bila od jedne Nemice koja želi da svojoj najboljoj prijateljici priredi iznenađenje na proslavi 50. rođendana.

Organizator i domaćin ove manifestacije Hans Burgvinkel bio je takođe oduševljen nastupom i zatražio je reprizu u poslepodnevnom programu do koje nije došlo jer se većina dece već presvukla, a neki su imali i druge obaveze. On je već za narednu godinu zatražio od našeg rukovodstva kluba da folklor nastupi dva puta.

 

Ćevapi najbolje prolazili

Naš štand je kao i svake godine bio veoma posećen, a i ovoga puta ćevapi su bili ozbiljna konkurencija "vurstevima" (kobasicama). Da se kojim slučajem vodila evidencija šta je bilo prodavanije ne bi mogli da se postidimo konačnog ishoda. Osim tradicionalnih specijaliteta sa roštilja i palačinki na našem štandu služila su se i domaća jaka alkoholna pića (rakija i likeri) i vino.

Dodajmo i to da je ovo bio prvi nastup novoformiranog folklornog ansambla posle četvoromesečnog intenzivnog rada. Velika grupa izvela je splet igara nazvan "Vranjska polja", a mala grupa predstavljala se publici igrama iz Šumadije. Naredni nastup biće im na revijalnoj folklorijadi u Hamu krajem maja. Kada je folklor u pitanju raduje da iz dana u dan je sve brojniji i da gotovo nikada nije bilo više dece od onih prvih godina posle raspada Jugoslavije.

Prvomajska proslava u Polu ima tradiciju dužu više od 100 godina, a poljoprivednik i investitor u nekretnine Hans Burgvinkel iz ovog mesta je u poslednjih dvadesetak godina organizator i domaćin ove zanimljive manifestacije i veliki borac da se ona održava. Inače, on je i veliki prijatelj našeg kluba kao i dobar prijatelj sa nekim članovima. Po tradiciji tokom proslave na licitaciji se prodaje majsko drvo koje se poslednjeg vikenda u maju isporučuje na svečani način (uz zakusku i koktel) novom vlasniku. Ambasador je 2008. godine pobedio na licitaciji o čemu smo pisali u "Vestima".

– Ove godine nije bilo interesa za to, a to ne znači da sledeće godine nećemo ponovo biti u konkurenciji – ističu u Ambasadoru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here